8 filme feministe pe care trebuie să le vezi

0 Shares

Astăzi e 8 februarie şi un prilej perfect de a trece în revistă câteva dintre cele mai bune filme feminste sau care au ca personaje femei puternice.

Într-o notă simbolică am ales să facem o listă cu 8 filme.

Nu sunt neapărat cele mai bune filme feministe, dar sunt cu siguranţă 9 filme cu femei puternice pe care trebuie să le vezi.

Fiecare film din lista de mai jos a fost văzut şi are recenzie pe site.

Zero Dark Thirty

Începem lista cu Zero Dark Thirthy dintr-un motiv simplu. Nu este doar un film cu un personaj feminin puternic, e şi un film regizat de Kathryn Bigelow, singura regizoare care a câştigat până acum Oscarul, în 2009, pentru The Hurt Locker.

Zero Dark Thirty a apărut ulterior, în 2012, iar personajul principal feminin e jucat de Jessica Chastain.

Filmul este o cronică a poate celei mai celebre vânători de după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, cea a lui Osama bin Laden, cel mai căutat terorist al primei decade a mileniului trei.

Într-o lume dominată de bărbaţi, Maya (Jessica Chastain) este cea care reuşeşte să îl prindă pe temutul terorist, după ce timp de aproximativ zece ani, alţi bărbaţi au eşuat în mod repetat.

An: 2012 Regie: Kathryn Bigelow Cu: Jessica Chastain, Jason Clarke Gen: dramă, thriller, istoric

The Young Victoria 

Regina Victoria este cu siguranţă un personaj important din istoria Angliei, iar The Young Victoria este omagiul perfect adus acesteia.

Filmul pictează destul de frumos primii ani de domnie ai acesteia, în care vedem cum o tânără jongleză destul de matur printre interesele celor din jurul lor, care nu fac decât să vadă prin ea puterea dată de tronul Angliei.

An: 2009 Regie: Jean-Marc Vallee Cu: Emily Blunt, Mark Strong şi Rupert Friend Gen: istoric, romantic, dramă, dragoste

O afacere Regala 

Caroline Matilda de Wales, sora regelui George al II-lea al Marii Britanii, se vede prinsă într-o căsătorie pe care nu şi-o dorea, chiar dacă e vorba de una cu regele Danemarcei.

Aceasta e nevoită să caute dragostea şi o găseşte dar este una interzisă, fiind vorba de o idilă cu medicul personal al regelui Christian al VIII-lea, un tănăr ajuns pe tron în ciuda gravelor probleme mintale.

Pe lângă iubirea pe care şi-o împărtăşesc, cei doi,Caroline şi medicul, împart şi o iubire pentru Danemarca, reuşind astfel să impună o serie de legi, lucru ce atrage admiraţia multor ţări şi a unor oameni precum Voltaire.

Cei doi reuşesc să schimbe în bine destinele Danemarcei însă prin manipularea regelui lor, lucru care în definitiv nu înseamnă altceva decât trădare.

An: 2012 Regie: Nikolaj Arcel Cu: Mads Mikkelsen şi Alicia Vikander Gen: dramă, istoric, dragoste, romantic Premii: o nominalizare la Oscar, o nominalizare la Globul de Aur, două premii şi o nominalizare la Berlin, două nominalizări AEF Limbă: daneză

Belle 

Acţiunea filmului are loc în Anglia secolului XVIII. Belle este o tânără mulatră care deşi are rădăcini nobile, din cauza culorii pielii, nu poate beneficia de aceleaşi privilegii de care s-ar putea bucura.

Vorbim de o tânără care trebuie să facă faţă unei duble discriminări – una de rasă şi alta de sex.

Aceasta se luptă cu îndârjire pentru drepturile ei, atât de femeie cât şi om de culoare.

An: 2013  Regie: Amma Asante Cu: Tom Wilkinson, Gugu Mbatha-Raw Gen: dramă

The Reader 

Michael, un elev de 15 ani o cunoaște pe Hanna, o femeie singură de aproximativ 30 de ani. Se îndrăgostește de ea, iar aceasta acceptă o relație ”fără sentimente”. Va trebui să îi citească și ea îi va oferi la schimb ”momente de plăcere”. Lucrurile se complică, iar filmul capătă accente dramatice.

An: 2008 Regie: Stephen Daldry Cu: Kate Winslet Gen: dramă, romantic Premii: Kate Winslet a castigat pentru rolul din film Oscarul, Globul de Aur, premiul BAFTA si Premiul Academiei Europene de Film. The Reader a mai obtinut 4 nominalizari la Oscar, 3 la Globurile de Aur, 4 la premiile BAFTA și 2 la Premiile Academiei Europene de Film.

The Other Boleyn Girl 

The Other Boleyn Girl este un film care dă viaţă unui moment important din istoria Angliei. Mai exact, e vorba despre bucată de istorie în care o femeie reuşeşte să îl facă pe Henric al VIII-lea să separe Anglia de Vatican şi să dea naştere Bisericii Anglicane.

An: 2008 Regie: Justin Chadwick Cu: Natalie Portman, Scarlett Johanson, Eric Bana şi Benedict Cumberbatch Gen: dramă, istoric, romantic

Hidden Figures 

Ne aflăm în anii 1960, atunci când în timpul Războiului Rece Statele Unite ale Americii îşi disputa supremaţia spaţială cu Federaţia Rusă. Americanii lucrau zi şi noapte pentru a fi primii în toţi paşii care se făceau în spaţiu.

În perioada respectivă toate calculele se faceau de oameni şi nu existau calculatoarele performante de astăzi astfel încât americanii au înfiinţat un departament de calcul în care lucrau femei de culoare. Aceasta era funcţia maximă pe care o putea avea un individ de culoare în NASA.

Deşi ruşii le-o luaseră în faţă americanilor, aceştia ignorau talentele din rândul femeilor de culoare, care i-ar fi putut propulsa într-o poziţie superioară ruşilor.

Trei femei de culoare se încăpăţânează să lupte împotriva prejudecăţilor şi vor să arate cu orice preţ că pot fi utile ţării care le marginalizează ridicând toalete şi biblioteci pentru oamenii albi şi pentru oamenii de culoare.

An: 2016  Regie: Theodore Melfi Cu: Octavia Spencer, Kirsten Dunst, Kevin Costner, Jim Parsons, Taraji P. Henson Gen: biografic, dramă Premii: trei nominalizări la Oscar, două nominalizări la Globul de Aur și o nominalizare la BAFTA.

Suffragette 

Maud este o tânără inocentă, căsătorită și cu un copil mic.

De când se știe a înțeles că femeia trebuie să asculte de bărbat și că deși depune același efort sau unul chiar mai mare, nu poate avea aceleași drepturi precum un bărbat.

Chiar dacă are un soț foarte înțelegător, care o respectă, Maud nu poate rămâne pasivă la nedreptățile pe care le vede la locul de muncă și pe străzi astfel că să alătură unui mic grup de femei, care pun umărul la o cauză mai mare.

Suffragette ne spune povestea acestui mic grup de femei din clasa muncitoare, in care iese în evidență Maud, fără a ne oferi un tablou al întregii mișcări a sufragetelor.

An: 2015 Regie: Sarah Gavron Cu: Carey Mulligan, Meryl Streep, Helena Bonham Carter Gen: dramă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *