A fost demis pentru ca a spus un lucru corect
Benoni Tiganiuc, consilier al Secretarului de Stat in Ministerul Sanatatii a fost demis dupa ce i-a sfatuit pe niste absolventi de medicina sa isi vada interesul si daca e mai bine pentru ei sa isi caute loc de munca in strainatate.
Nu vreau sa judec decizia pentru ca avand in vedere calitatea celui demis putem spune ca e una corecta. La fel de corect e si sfatul dat si uite cum cele doua “corectitudini” se bat cap in cap. Am inteles ca sfatul a fost dat intr-o atmosfera colocviala si poate ca decizia nu ar fi trebuit sa fie una in extremis.
Acum sa judecam la rece, nu mi se pare normal ca statul sa cheltuiasca sume uriase cu scolarizare profesionistilor, indiferent de domeniu, pentru ca mai apoi sa beneficieze de aceasta investitie alte tari. Pe de alta parte nu mi se pare corect ca statul sa le vanda iluzii proaspatilor studenti.
Chiar daca foarte multi liceeni nu stiu ce profesie vor sa isi aleaga, cam toti merg la facultate in speranta ca vor avea un job decent si nu vor fi nevoiti sa dea la lopata. In cazul de fata statul roman e o fabrica de diplome ce nu isi au corespondent in piata muncii. Peste jumatate dintre absolventi ocupa posturi ce nu necesita studii universitare.
Eu nu spun sa se limiteze numarul de locuri in facultati ci doar ca trebuie avuta o strategie. Anual, o facultate de drept din esalonul doi scoate in jur de 500 de diplome. Unde vreti sa isi gaseasca de munca acesti absolventi cand sunt orase care dau anual peste 2000 de diploma in drept!?
Cazul studentilor la medicina e unul aparte pentru ca in marea lor parte, in Romania, nu se pot angaja decat la stat. Ca atare, scolarizarea lor e privita pur si simplu ca o investitie. Dupa ce Romania cheltuieste bani cu ei aproape 10 ani pentru a ii pregati, e trist sa ii vezi ca pleaca. Dar ce le poti face!?
Nu e normal sa ne gandim doar la banii cheltuiti de stat. Sume importante cheltuiesc si ei in speranta ca o vor duce mai bine. Mi se pare hazardat ca dupa ani de zile de studii si dupa ore intregi de operatii pe zi sa ii platesti cat un bibliotecar. Nimeni nu spune ca foarte multi dintre ei sunt respinsi la rezidentiat (nu pentru ca sunt slabi) si nu pot profesa. Au fost cazuri in care cei respinsi au luat examenele fluierand prin tari ca Germania, Franta sau Belgia.