AEP. 20.040 de persoane s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale
Potrivit Autorităţii Electorale Permanente doar 20.040 de persoane s-au înscris pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale din acest an.
Având în vedere numărul foarte mic de persoane înscrise, înscrierea ar putea fi prelungită până pe 15 septembrie. În momentul de faţă, înscrierea se poate face până pe 11 septembrie.
De asemenea, 19.430 de alegători s-au înregistrat pentru a vota la secţiile de votare din străinătate.
Cum se pot înregistra românii din străinătate pentru a vota prin corespondenţă
Există patru etape pe care românii trebuie să le parcurgă pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale din acest an. Toate informaţiile necesare se găsesc pe site-ul votstrăinătate.ro. Pe acesta se poate vedea şi câte persoane s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă.
Mai sunt doar şapte zile disponibile pentru ca românii să îţi poată exprima dorinţa de a vota prin corespondenţă.
Cele patru etape necesare pentru ca aceştia să poată vota de acasă sunt următoarele: inregistrarea, primirea documentelor, votarea efectivă şi expedierea votului.
1.Înregistrarea
Trebuie completat formularul pentru votul prin corespondenţă care poate fi găsit pe votstrăinătate.ro. La acesta trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine
2.Primirea documentelor
După înregistrare, Poşta Română le va trimite persoanelor înregistrate următoarele documente:
• două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
• două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.
3.Exprimarea votului
În plicurile primite, alegători vor primi şi instrucţiuni cu privire la modul în care va decurge votul. Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează. Se completează certificatul de alegător, menţionând data şi apoi primeşte o semnătură olografă, adică se semnează de mână. Plicul interior şi certificatul de alegător se introduc în plicul exterior, care se sigilează.
4.Expedierea
Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său:
– îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă;
– îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
– îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă după caz.