Alergia la ambrozie. Ce este? Simptome. Cauze. Tratament
În timp ce mulți oameni consideră primăvara sezonul principal al polenului, un tip de polen face ravagii la sfârșitul verii și toamna. Ambrozia este una dintre principalele cauze ale alergiilor sezoniere în România. Chiar și în cantități mici, polenul ambroziei poate declanșa reacții alergice severe, cum ar fi astmul.
Ambrozia este un membru al familiei margaretelor și are mici flori galbene-verzi care produc cantități mari de polen – aproximativ un milion de boabe pe plantă, în fiecare zi. Înflorește din august până în noiembrie, atingând vârful la jumătatea lunii septembrie și încheind cu primul îngheț.
Cu toate acestea, dacă ai alergii de la ambrozie, este posibil să fi observat că simptomele dvs. durează mai mult în fiecare an.
Boabele de polen de ambrozie sunt atât de ușoare încât pot călători până la 400 de mile în vânt. Aceasta înseamnă că, atunci când vine vorba de ambrozie care se răspândește în toată țara, cerul este limita.
Persoanele cu alergii ar putea avea sisteme imune mai sensibile care luptă împotriva alergenilor, considerând că sunt substanțe străine dăunătoare, cum ar fi virusurile sau bacteriile. Când ai o alergie la ambrozie și respiri polenul, corpul tău se apără împotriva invadatorului (chiar dacă ar putea fi inofensiv), iar reacția duce la simptome alergice.
Care sunt simptomele unei alergii la ambrozie?
Simptomele pot varia în diferite perioade ale anului, în funcție de locul în care locuiți și de vreme. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome de alergie la ambrozie includ:
- Mâncărime, ochi apoși
- Dureri de gat
- Congestie
- Tuse sau respirație șuierătoare
- Presiune sinusală, care poate provoca dureri faciale
- Piele umflată, de culoare albăstruie, sub ochi
- Scăderea simțului mirosului sau gustului
- Slaba calitate a somnului
În unele cazuri, oamenii pot dezvolta, de asemenea, eczeme alergice după ce au fost expuși la polen de ambrozie. Această erupție cutanată pruriginoasă și dureroasă este de obicei compusă din umflături mici și vezicule. Poate apărea în 24 până la 48 de ore de la expunere. Erupția se va rezolva de la sine în decurs de două sau trei săptămâni.
Simptomele se pot agrava din cauza altor iritanti, precum fumul de tutun, mirosurile puternice sau poluarea aerului. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, schimbările climatice ar putea, de asemenea, să înrăutățească simptomele alergiei la ambrozie. Temperaturile mai calde pot prelungi sezonul polenului ambroziei. De asemenea, pot determina ambrozia să producă cantități crescute de polen.
Ce cauzează o alergie la ambrozie?
O alergie la ambrozie apare atunci când sistemul imunitar are un răspuns inadecvat la polenul de ambrozie. În mod normal, sistemul imunitar promovează schimbări chimice în organism care ajută la combaterea invadatorilor dăunători, cum ar fi virușii și bacteriile.
Cu toate acestea, la persoanele cu alergii la ambrozie, sistemul imunitar identifică greșit polenul inofensiv ca fiind un intrus periculos și începe să lupte împotriva acestuia. O substanță naturală numită histamină este eliberată atunci când corpul întâlnește polen de ambrozie. Histamina provoacă multe simptome incomode, cum ar fi curgerea nasului, strănutul și mâncărimea ochilor.
Persoanele alergice la alte substanțe sunt mai susceptibile de a fi alergice la polenul de ambrozie. Există șanse mai mari de a avea alergii la ambrozie dacă aveți și la acarieni, mucegai, animale de casa, alte tipuri de polen.
Tratament pentru alergiile de ambrozie
Nu există un remediu precis pentru alergia la ambrozie, dar există multe modalități de a reduce disconfortul. Cel mai bun mod de a gestiona o alergie la ambrozie este să eviți sau să minimizezi contactul cu polenul de ambrozie în timpul sezonului de ambrozie:
- Acoperiți-vă. Când vă aflați în exterior, purtați pălării, mănuși, ochelari, măști de hârtie și cămăși cu mâneci lungi pentru a preveni contactul cu ambrozie și cu alți poleni.
- Scoate-ți pantofii. Lăsați-vă afară pantofii înainte de a intra în casă pentru a evita urmărirea ambroziei și a altor polenuri în interior.
- Dușuri dese. După perioade lungi în aer liber, dușul vă va ajuta să îndepărtați ambrozia și alți poleni de pe piele și păr.
- Încercați un antihistaminic.
Dacă lucrurile scapă de sub control, nu ezitați să vă contactați medicul de familie, sau un alt specialist care vă poate da un sfat în acest sens. Deși par o problemă minoră și fără importanță, alergiile sezoniere nu sunt deloc de neglijat, în special pentru persoanele cu un sistem imunitar nu tocmai puternic.
Pentru a identifica o alergie la ambrozie sau una asemănătoare, medicul vă va întreba despre istoricul medical, în special momentul în care au apărut primele simptome, și vă va examina. Principala abordare pentru confirmarea suspiciunii de alergie este testarea sensibilității pielii.
În ce constă testarea pielii? Pielea este ușor zgâriată sau înțepată cu un extract rafinat de polen de ambrozie. La persoanele sensibile, zona va deveni roșie, umflată și va suferi senzații de mâncărime.
În cazuri extreme, se pot realiza și teste de sânge, care sunt folosite pentru a vedea dacă este prezent un anticorp împotriva ambroziei. Testele de sânge pot fi necesare în cazul în care testarea pielii este impracticabilă, dar durează mai mult pentru procesare, sunt mai scumpe de efectuat și sunt mai supuse erorilor.