Amânarea plăţii chiriilor pe perioada stării de urgenţă a fost adoptată de Parlament
Proiectul de lege care permite amânarea plăţii chiriilor pe perioada stării de urgenţă a fost adoptat de Parlament. Dacă proiectul de lege va fi promulgat de Preşedintele României în forma actuală, trebuie să reţinem două aspecte importante.
Nu toate plăţile chiriilor pot fi amânate pe perioada stării de urgenţă.
Amânarea plăţii chiriilor pe perioada stării de urgenţă nu operează de drept ci trebuie cerută de chiriaşi, care trebuie să îndeplinească anumite condiţii.
Potrivit proiectului de lege, pot cere amânarea plăţii chiriei pe perioada stării de urgenţă „locatarii – operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat – a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe.”
Cu alte cuvinte, chiriaşii pot cere amânarea plăţii chiriilor pe perioada stării de urgenţă doar dacă au un contract de închiriere înregistrat la ANAF şi pot dovedi că veniturile acestora au fost afectate de starea de urgenţă.
Dacă îşi amână plata chiriilor pe perioada stării de urgenţă, aceştia vor trebui să plătească chiria după terminarea stării de urgenţă însă fără penalităţi.
Cei care şi-au închiriat locuinţele nu vor fi afectaţi deoarece vor primii banii de la ANAF, prin agenţiile teritoriale.
Chiriaşii vor fi ulterior obligaţi să plătească chiriile lunare a căror plată a fost amânată prin act adiţional între chiriaşi şi proprietarii imobilelor închiriate organului fiscal teritorial competent care a plătit aceste chirii, eşalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.
ANAF poate recurge la executarea silită a creanţelor nerecuperate în cazul în care chiriaşii nu îşi îndeplinesc această obligaţie.
Pentru a beneficia de amânarea la plata chiriei, chiriaşii trebuie să pună la dispoziţia ANAF orice fel de act justificativ care să ateste imposibilitatea plăţii chiriei în perioada specificată în actul adiţional dintre chiriaşi şi proprietarii locuinţelor închiriate.
Condiţiile care trebuie să fie îndeplinite pentru cererea de plată către operatorul fiscal teritorial competent sunt: chiria lunară specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020, este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici pentru fiecare locaţie şi maximum 2.000 lei pentru persoane fizice pentru o singura locaţie.
Facilităţile se aplică în mod corespunzător pentru toată perioada stării de urgenţă şi pentru luna următoare celei în care a încetat starea de urgenţă.