Amenajeaza minimalist o locuinta inchiriata!
Mutarile frecvente pot fi epuizante, fizic si psihic, costisitoare, iar daca este vorba de femei, schimbarea locuintei depaseste puterile acestora, fiind nevoie de ajutorul fizic al unor barbati pentru aparate electrocasnice mari sau piese de mobilier grele. Cei care nu au o casa proprie ar trebui sa isi propuna sa adune cat mai putine lucruri, un stil de viata minimalist simplificand mult mutarile dintr-o locuinta in alta, dar si atmosfera din jur fiind mai aerisita si mai relaxanta.
In momentul cumpararii produselor de amenajare a locuintei sau a oricarui obiect este bine sa existe in mintea fiecaruia intrebarea daca acel produs este cu adevarat util, daca raportul pret-calitate este convenabil si – in cazul obiectelor mari – daca s-ar putea manipula cu usurinta sau daca merita efortul de a cara un obiect greu si mare.
Lucruri putine si piese de mobilier usoare
Nu mai este la moda aranjarea unei locuinte cu mobila multa, mare si greoaie, revistele sau website-urile de design interior ilustrand exemple de incaperi cu putine corpuri de mobilier, iar peretii acoperiti mai mult cu obiecte decorative decat cu dulapuri si rafturi.
Ar fi ideal ca mobila sa fie compusa din corpuri usoare, eventual modulare sau demontabile. Sunt in voga coltarele pentru living sau canapele extensibile pentru camere mai mici, insa ideala ar fi folosirea unor coltare modulare sau macar din doua piese, iar fotoliile-pat sunt, de asemenea, usor de carat, dar pot fi folosite si pentru a dormi.
Dulapurile sunt necesare pentru a aranja si pastra lucrurile in ordine, dar hainele pot fi asezate si pe un suport stender, pe umerase, iar in cutii cu design interesant se pot pastra pe rafturi diverse lucruri mai mici.
Obiecte de decor care sa nu fie fragile, grele sau voluminoase
Mutarea lucrurilor necesita pregatire, unele trebuind sa fie impachetate in cutii sau ambalaje pentru protectie, ceea ce necesita timp si efort, iar solutia ar fi, de asemenea, sortarea lucrurilor personale la un minim necesar. Evident ca fiecare persoana are amintiri, cadouri dragi, haine, obiecte de uz casnic, carti etc., dar trebuie pastrate doar acele obiecte care au cu adevarat importanta si utilitate. Ca si criteriu de pastrare a hainelor si a altor obiecte de vestimentatie, este foarte utila regula eliminarii a tot ce nu este folosit timp de un sezon, cu mentiunea ca hainele elegante sau deosebite pot fi pastrate totusi mai mult timp, chiar daca nu au avut ocazia sa fie imbracate pe parcursul unui an.
Colectionarea unor obiecte de arta sau de decor poate fi un hobby care da batai de cap celor ce se muta frecvent dintr-o locuinta in alta, deoarece trebuie purtate cu o atentie deosebita, protejate cu ambalaje potrivite si chiar in cutii daca este posibil. Insa pasionatii de arta sau colectionarii specializati pe diferite domenii ar trebui sa aiba criterii de selectie foarte stricte, sa pastreze doar ceea ce este cu adevarat valoros pana gasesc un spatiu stabil pentru colectia lor.
Cartile, de exemplu, sunt obiecte care se aduna in multe case de intelectuali, insa donarea sau comercializarea lor in anticariate sau pe site-uri de profil va ajuta mult procesul de mutare, cutiile cu carti fiind printre cele mai grele.