Astăzi au intrat în vigoare noile măsuri de relaxare

0 Shares

Astăzi, 1 august 2021, au intrat în vigoare noi măsuri de relaxare.

Printre acestea se numără posibilitatea de a organiza:

 • evenimente cultural-artistice şi de divertisment în spaţii deschise, cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, în localităţile cu incidenţa mai mică sau egală cu 2 la mie
 • evenimentelor sportive cu spectatori, până la capacitatea de 75% a spaţiului, cu condiţia ca participanţii să fie vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin COVID-19.

A fost introdus un nou prag în funcţie de care se vor decide restricţiile şi măsurile de relaxare pentru fiecare localitate în parte.

„Avem acum un nou prag, care a fost stabilit de 2 la mie, iar măsurile pe care le menţionez vor fi corelalte inclusiv la pragul de 2 la mie care e sub cel care a fost înainte, de 3 la mie, ca să putem să revenim în sensul în care dacă în unele localităţi sau unele zone incidenţa continuă să crească. (…) Avem măsurile noi care sunt dacă incidenţa e sub 2 la mie, dacă incidenţa ajunge între 2 şi 3 la mie ne întoarcem la situaţia în care suntem acum, dacă trecem peste 3 la mie ne întoarcem deja la situaţia în care am fost la 1 iunie şi se aplică măsurile local după incidenţa în localităţi”, a declarat Raed Arafat.

Ce măsuri de relaxare se aplică în cazul nunţilor, botezurilor şi evenimentelor private

În cazul nunţilor, botezurilor şi evenimentelor private festive avem următoarele reguli.

În judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori pot participa

 • maximum 200 de persoane în exterior
 • maximum 150 de persoane în interior

În judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 3/1.000 pot participa:

 • maximum 150 de persoane în exterior
 • maximum 100 de persoane în interior

La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

Una dintre condiţii este aceea de a se păstra măsurile de siguranţă sanitară.

Activităţile sunt interzise la nivelul judeţelor/localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

Alte măsuri de relaxare în vigoare începând de la 1 august

Toate măsurile de relaxare intrate în vigoare astăzi se găsesc în Hotărârea de Guvern pe care o puteţi accesa dând click pe link.

O parte dintre măsurile din actul normativ se regăsesc şi mai jos.

În localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000:

 • organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie
 • organizarea şi desfăşurarea activităţii instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii special destinate activităţilor cultural artistice în aer liber se pot realiza cu participarea a cel mult 1.000 de persoane pe scaune, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 4 mp pentru fiecare persoană şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară
 • organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane.

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00—2,00 în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

În judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 3/1.000, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie.

În judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, evenimentele enumerate mai sus sunt permise cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori.

În ambele situaţii participarea este permisă doar pentru:

 • persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
 • persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore
 • persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *