
Cand a inceput, cand s-a terminat si cine a castigat Razboiul Rece
Din pacate nu putem raspunde la toate cele trei intrebari din titlu. Nu putem spune cine a castigat Razboiul Rece pentru ca in final nu s-a predat nimeni si nici nu ar fi avut vreo logica pentru ca nu vorbim decat de un conflict ideologic, care nu s-a transpus in campul de lupta.
Cand a inceput si cand s-a terminat Razboiul Rece
Nu a existat o zi declansatoare sau una care si ii puna capat. Istoria ne spune ca cele doua momente au coincis oarecum cu terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si cu destramarea URSS. Istoricii sustin ca Razboiul Rece a durat, mai exact, intre anii 1947 si 1991.
Putem spune asadar ca Razboiul Rece a durat aproximativ 44 de ani. Cu toate acestea au fost si momente in care tensiunile intre „combatanti” au fost scazute.
Cine s-a „luptat” in Razboiul Rece
Desi multi dintre noi sustin ca in Razboiul Rece s-au luptat URSS si Statele Unite ale Americii, adevarul e ca in conflict au intrat doua lumi, doua ideologii, in care, desigur, liderii erau dati de cele doua structuri statale.
URSS-ul a fost sprijinit de tarile comuniste iar Statele Unite de tarile din Europa de Vest, si astfel cei doui opozanti au primit denumirile de „blocul apusean” si „blocul rasariten„. Nu ar fi cu nimic mai fals daca le-am atribui denumirile de „blocul comunist” si „blocul capitalist” sau „blocul democratic” si „blocul totalitarist”.
Cele doua gruparii au fost separate oarecum de un zid imaginar ce a trecut printr-unul real, cunoscut drept Zidul Berlinului si pe care il vedeti in imaginea de mai sus in ultimele sale zile de existenta. Cel imaginar se numea Cortina de Fier. De asemenea, gruparile s-au „asezat” in jurul a doua tratate. URSS si tarile aflate de partea sovieticilor au semnat Tratatul de la Varsovia, iar Statele Unite ale Americii si tarile Europei de Vest au semnat Tratatul Atlanticului de Nord, care a pus bazele Organizatiei Atlanticului de Nord (NATO).
Cand putea deveni Razboiul Rece un „razboi cald”
Au fost mai multe momente in care razboiul declarativ putea sa se transforme intr-unul „cald”, adica sa se transforme intr-unul clasic, cu arme moderne, desigur. Tocmai aparitia „armelor moderne”, cel mai probabil, a facut ca razboiul sa nu devina unul cald. Ambele tari aveau bombe atomice iar daca s-ar fi recurs la ele ar fi insemnat o anihilare reciproca, ori nimeni nu dorea asta.
Unul dintre cele mai tensionante momente ce puteau duce la un razboi cald a fost cel din 1962, cand rusii au instalat in Cuba rachete cu raza medie de actiune. Americanii au raspuns printr-o blocada maritima ce putea escalada. Au existat mai multe dialoguri intre Kennedy si Nikita Hrusciov iar conflictul a fost aplanat. Atunci a aparut sintagma „firul rosu” pe care o auzeam si noi in timpul campaniilor electorale din Romania. Acest „fir rosu” era de fapt o legatura de comunicare directa intre Casa Alba si Presedintele URSS care era folosita doar in astfel de momente conflictuale.
Alte momente de acest gen, chiar daca poate nu la fel de tensionate au fost intre 1950 si 1953, cand a avut Razboiul din Corea, intre 1959-1978, in timpul Razboiului din Vietnam, sau intre 1979-1989, in timpul Razbiului Afgano-Sovietic.