Când s-a disputat primul meci de fotbal. Unde s-a jucat

Minge fotbal
0 Shares

Timp de o luna de zile ne-am uitat cu toţii la EURO 2020 şi mulţii dintre noi am trăit intens meciurile chiar dacă naţionala noastră nu s-a aflat printre echipele de la startul grupelor.

Am urmărit cu sufletul la gura cum s-a scris fiecare poveste a acestui turneu final, care a avut printre gazde şi România.

Te-ai întrebat însă când s-a jucat primul meci de fotbal sau care sunt primele echipe din istoria fotbalului? Dacă da, atunci e timpul să afli.

Care este prima echipă de fotbal din istorie

E puțin dificil de spus care sunt cu adevărat primele echipe de fotbal deoarece există dovezi arheologice potrivit cărora acest sport se practica încă din antichitate.

De asemenea, era practicat şi în Evul Mediu, însă într-o mult diferită decât în prezent, când a ajuns o adevărată industrie.

Cu toate acestea putem spune că bazele fotbalului modern au fost puse la mijlocul secolului al XIX-lea, în Anglia.

Sheffield FC este considerată prima echipă de fotbal din istorie pentru simplu fapt că este prima înregistrată oficial, în anul 1857.

Ulterior, au mai fost înregistrate oficial echipe precum:

  • Hallam FC (1860)
  • Stoke City FC (1863)
  • Nottingham Forest FC (1865)
  • Sheffield WendsdayFC (1867)

Care este primul meci de fotbal din istorie

Continuând ideea legată de echipele de fotbal înregistrate oficial, putem spune că primul meci de fotbal din istorie, între două echipe înregistrate oficial, este cel dintre Hallam FC şi Sheffield FC din 26 decembrie 1860, chiar de Boxing Day.

Ambele echipe sunt din oraşul englez Sheffield, iar meciul s-a jucat pe terenul celor de la Hallam – Sandygate Lane.

Acesta nu este doar primul meci de fotbal din istorie jucat între două echipe înregistrate oficial ci şi primul meci jucat după reguli clare, prestabilite.

Regulamentul după care s-a jucat primul meci de fotbal din istorie a fost elaborat de Nathaniel Creswick şi William Prest. Cei doi sunt fondatorii clubului Sheffield FC.

Codul de reguli a fost scris pentru amatorii care se întâlneau să joace fotbal pe terenurile din Sheffield însă uterior a stat a baza regulamentului după care s-au jucat meciurile organizate de Federaţia Engleză de Fotbal.

O parte dintre reguli se aplică şi astăzi între meciurile de fotbal. Loviturile de la colţ şi aruncările de la marginea terenului sunt printre ele.

Primul meci de fotbal din istorie, cel dintre Hallam FC şi Sheffield FC, din 26 decembrie 1860, s-a terminat cu scorul de 2-0 pentru Hallam, echipă considerată gazdă.

Când s-a jucat primul meci de fotbal internaţional, dintre două ţări

Fotbalul a ajuns rapid un fenomen global şi astfel au început să se joace şi meciuri oficiale între ţări, nu doar între echipe de club.

Primul meci între două ţări este considerat cel din 30 noiembrie 1872, dintre Anglia şi Scoţia.

Meciul s-a terminat la egalitate, 0-0, şi s-a jucat pe terenul Hamilton Crescent, Patrick, vestul Scoţiei. Tot pe acest stadion s-au jucat şi următoarele două meciuri internaţionale de fotbal dintre două ţări, din 1874 şi 1876.

Primul meci de fotbal din România. Când s-a jucat şi unde

Spre deosebire de primul meci de fotbal din istorie, unde lucrurile sunt puțin mai clare, în cazul primului meci de fotbal din istorie jucat în România există uşoare contradicţii.

O cronica din „Din lumea sporturilor” scrie că primul meci de fotbal din România s-a jucat în 1890 pe un teren imporvizat din apropierea Şoselei Kiseleff din Bucureşti, între mai mulţi muncitori germani şi englezi care munceau în industria textilă şi petrolieră din capitală.

Acesta ar fi avut loc ca urmare a faptului că medicul stomatolog Iuliu Weiner s-a întors în ţară cu o minge de fotbal după ce şi-a terminat studiile în Anglia.

Alte surse spun că primul meci de fotbal din România s-ar fi jucat la Arad, în 1888. Altele spun că s-ar fi jucat la Timişoara, pe 25 iunie 1899, între elevii claselor a VI-a şi a VII-a de la Liceul Piarist, după reguli moderne şi cu spectatori care au plătit bilet.

Primul meci de fotbal jucat de naţionala României

Aici lucrurile sunt cât se poate de clare.

Nationala României a jucat primul meci oficial de fotbal pe 8 iunie 1922, la Belgrad, împotriva Iugoslaviei.

Meciul a fost câştigat de România cu 2-1. Golurile tricolorilor au fost înscrise de Francisc Ronay şi Aurel Guga.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *