Cannes, orașul care dă ora exactă în cinematografie
Festivalul de Film de la Cannes a devenit cel mai important eveniment de acest gen din întreaga lume datorită a trei factori importanţi:
- conjunctura politică de la sfarşitul perioadei interbelice
- egalitatea de şanse între cineaşti, intens dezbătută la începutul periodei postbelice
- frumuseţea locului plasat între continent şi Marea Mediterană.
Este perfect adevărat faptul că şi oraşul s-a dezvoltat turistic datorită notorietăţii câştigate în timp de festival. Ar fi însă total greşit să încercăm să spunem cine pe spinarea cui s-a ridicat.
Mult mai corect ar fi să ne rezumăm la a constata că între eveniment şi dezvoltarea turismului a existat şi încă există o simbioză perfectă.
Cum se ajunge în Cannes
La cinci kilometri de Cannes se află aeroportul Mandelieu însă e puţin mai complicat să găsiţi cursă spre el. Oraşul nu se află nici măcar în primele douăzeci ca mărime din Franţa.
Cu toate acestea, de regulă, nu veţi întâmpina nici o problemă să găsiţi bilet spre Nisa, oraş aflat la o distanţă de aproximativ 50 de kilometri.
Lucrurile stau asemănător şi când vorbim de curse rutiere.
Obiective turistice. Ce poţi vedea în Cannes
Le Suquet este principalul punct de plecare pentru orice turist.
De regulă, întodeauna e bine să începem cu centrul istoric al fiecărui oraş vizitat. Aici se află, de obicei, obiective foarte importante care atrag admiraţia atât a localnicilor cât şi a lumii întregi.
Puteţi vizita cu această ocazie Muzeul Castre, aflat într-un vechi castel medieval, şi gazda unei vaste colecţii de artefacte.
Lângă el se află Biserica Notre Dame d’Esperance, terminată în 1648. De pe acest deal puteţi vedea Vechiul Port, împodobit cu bărci şi yahturi.
Cea mai importantă piaţă din staţiune este Marche Forville, situată în apropiere. Alte pieţe importante sunt Place Gambetta sau cele din districtul La Boca.
Acestea au ca scop comerţul însă există şi alte pieţe cum ar fi Marche du Film.
Există şi o Alee a Stelelor unde puteţi da mâna, la figurat, cu peste 300 de vedete care şi-au lăsat amprentele aici.
Un alt loc de plecare este Bulevardul Croisette, lung de aproximativ doi kilometri şi la fel de aglomerat, indiferent de momentul zilei.
Dacă vreţi să vă bucuraţi de o promenadă cât de cât lejeră, poate aveţi o şansă în afara sezonului estival.
Acesta se intinde de-a lungul ţărmului Marii Mediterane şi e împânzit de cluburi, magazine şi hoteluri foarte scumpe, printre care Charlton, Marriott şi Majestic.
Cel puţin primul vă e aproape inaccesibil în timpul festivalului, fiind cunoscut pentru faptul că aici se întâlnesc cei mai renumiţi cineaşti ai momentului.
În partea de est a bulevardului puteţi vizita parcul Roseraie şi vă puteţi plimba pe un alt bulevard, Eugene-Gazagnaire, dacă vă simţiţi sufocaţi de turişti.
Palatul Festivalurilor este cu siguranţa cea mai cunoscută clădire din Cannes. Aceasta a fost construită în 1982 şi găzduieşte numeroase festivaluri printre care şi cel de film.
Unde poţi face plajă în Cannes
Cei mai puţin familiarizaţi cu acest oraş au auzit cu siguranţă de plajele de aici şi de nisipul lor fin.
Acestea sunt atât particulare cat şi publice.
Primele se evidenţiază prin facilităţile acordate dar şi prin posibilitatea oferită de a socializa cu alt tip de oameni decât cei pe care îi întalneşti zilnic.
Puteţi avea acces la ele contra cost, chiar dacă nu vă cazaţi în hotelurile care le deţin. Una dintre cele mai cunoscute este Gray Albion.
Dintre plajele publice mai cunoscute sunt Plages de la Bocca, Plages du Midi şi Plages du Casino.
Dacă vreţi să petreceţi un timp de calitate în preajma familiei, Palm Beach trebuie luată în calcul, mai ales dacă aveţi copii mici. Apele nu sunt atât de adânci precum în alte locuri.
Puteţi încerca să faceţi plajă şi pe ţărmurile insulelor din apropiere, care la rândul lor au obiective importante, de factură istorică.
Amintesc aici Insula Sfânta Marguerite, unde puteţi vizita Muzeul Maritim şi Insula St. Honorat.
A fost locuită iniţial doar de călugari şi un important centru de pelerinaj din zilele noastre, faimoasă şi pentru celebra băutură numită lerină.
În prima insulă a fost închis celebrul Om cu Masca de Fier şi e cunoscută pentru faptul că de aici nu a evadat decât un singur om.
Da, zona este intens populată de turişti, însă chiar şi aici găsiţi plaje neamenajate, în care vă puteţi ascunde de ochii celorlalţi.
Trec în revistă doar două insule: Ilot Saint-Ferreol şi Ilot de la Tradeliere.