Care e diferenta dintre omor, ucidere din culpa si lovituri cauzatoare de moarte
Va doresc sincer sa nu fiti pusi in situatia de a va intreba care e diferenta dintre omor, ucidere din culpa sau lovituri cauzatoare de moarte insa uneori anumite lucruri nu pot fi evitate. Indiferent ca va intrebati din pura curiozitate sau pentru ca sunteti pusi intr-o astfel de situatie, voi raspunde in randurile de mai jos.
In primul rand, in urma comiterii acestor infractiuni, rezultatul e acelasi. In toate cazurile, daca vorbim de o fapta consumata si nu de o tentativa, moare cel putin o persoana. Diferenta e facuta de vinovatia faptuitorului. Evident, si pedepsele sunt diferite.
Pedepsele in cazul omorului, uciderii din culpa si loviturilor cauzatoare de moarte
In cazul omorului, articolul 188 din Codul penal, pedeapsa este intre 10 si 20 de ani, daca vorbim de omor simplu. In cazul omorului calificat, articolul 189, limitele pedepsei urca intre 15 si 25 de ani. Articolul 192 reglementează uciderea din culpa si prevede pedepse intre un an si 10 ani si jumatate. Loviturile cauzatoare de moarte se regasesc in articolul 195 iar pedeapsa este intre 6 si 12 ani.
Acestea nu sunt decat limitele speciale. Judecatorul cand va aplica pedeapsa va lua in calcul circumstantele atenuante sau agravante precum si alte aspecte, putand astfel sa coboare sau sa urce peste aceste limite, insa cu respectarea unor reguli.
Diferente
Ce ne intereseaza pe noi acum – vinovatia faptuitorului. Aceasta e de doua feluri, daca vorbim strict din punct de vedere penal. Avem pe de o parte culpa şi pe de alta parte intentia. Intre ele se afla praeterintentia.
Se afla in culpa cel care nu accepta rezultatul, respectiv moartea victimei, dar il poate anticipa. Acesta va raspunde de ucidere din culpa. Exemplul clasic e al soferului care pleaca la drum in stare de ebrietate. El e constient ca poate creea un accident din care sa moara persoane insa nu urmareste asta, crezand ca poate evita un astfel de deznodamant.
Comite cu intentie infractiunea cel care urmareste deznodamantul sau il anticipeaza dar ii e indiferent daca se intampla sau nu. Daca moare o persoana ca urmare a actiunii lui va raspunde pentru omor.
Va fi savarsita infractiunea de lovituri cauzatoare de moarte atunci cand faptuitorul comite cu praeterintentie fapta. Urmareste comiterea unei infractiuni dar nu accepta rezultatul mai grav care se intampla. Un exemplu des intalnit e cel in care mai multe persoane se bat si una moare fara ca cineva sa isi fi dorit asta. Agresorul nu doreste decat sa faca victima sa sufere, eventual sa o bage in spital pentru a se trata de rani. Nici o clipa nu ii doreste moarte.
Cum va hotari judecatorul daca e vorba de crima sau de lovituri cauzatoare de moarte
Asta este una dintre intrebarile care se pun cel mai des avocatilor. Judecatorul are suficiente parghi pentru a face diferenta. Faptuitorul nu recunoaste foarte des ca e vorba de o crima ci va spune ca a fost un accident.
In primul rand se ia in calcul zona in care a fost aplicata lovitura. Daca este una vitala, e evidenta intentia de a comite crima. Nu ii poti aplica cuiva o lovitura brutala cu muchia toporului in cap fara a iti da seama ca sansele de a il omori sunt foarte mari, dar poti spune ca nu ai vrut sa il omori daca l-ai lovit cu o bata peste mana sau picioare.
Daca aveti intrebari, le astept si va voi raspunde!