Pentru ce rase de câini e nevoie de asigurare obligatorie
Potrivit profit.ro proprietarii anumitor rase de câini au nevoie de asigurare obligatorie pentru aceştia. Obligaţia se referă la proprietarii raselor canine agresive, iar nerespectarea legislaţiei în această privinţă e sancţionată cu amendă.
Pentru rasele de câini considerate periculoase, din categoria 1, poliţa de asigurare acoperă următoarele riscuri:
- decesul sau vătămarea corporală a victimelor
- rănirea sau uciderea altor animale
- daune materiale cauzate bunurilor terţilor
Limitele de răspundere (sumele asigurate) pentru care se poate încheia această poliță variază între 2.000 euro și 100.000 euro.
Care sunt rasele de câini considerate periculoase
Potrivit legii, rasele de câini considerate periculoase fac parte din două categorii.
Categoria I – câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul:
- Pit Bull
- Boerbull
- Bandog
- metișii acestora
Categoria II – câinii din rasele:
- Staffordshire Bull Terrier
- American Staffordshire Terrier
- Tosa
- Rottweiller
- Dog Argentinian
- Mastino Napolitano
- Fila Brazileiro
- Mastiff
- Ciobanesc Caucazian
- Cane Corso
- metișii acestora
Ce obligaţii au proprietarii câinilor din rasele considerate periculoase
În primul, nu orice persoană pote deţine un câine dintr-o rasă considerată periculoasă. Proprietarii trebuie să aibă cel puţin 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
Pe lângă obligaţia de asigurare, proprietarii de rase canine periculoase sau cei care îi deţin temporar au obligația sa înregistreze câinii la Asociația Chinologica Română, afiliată la Federația Chinologica Internațională.
De asemenea, au obligaţia de a înscripţiona în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuță având dimensiunile de cel puțin 15 x 25 cm.
Proprietarii de câini periculoși au obligația să depună la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologica Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute de lege, precum și o declarație pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:
- numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip
- efectuarea vaccinării antirabice și a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare
- efectuarea sterilizării câinilor periculoși din categoria I
- existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii periculoși din categoria I
Trebuie reţinut că accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 1 în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea, este interzis.
Accesul acestora în părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținătorul temporar.
În schimb, accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 2, precum și al câinilor din rasele Ciobănesc Belgian Malinois, Ciobănesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobănesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Uriaș și metisii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de către o persoană care îndeplinește condițiile prevăzute de lege.