Catalonia – totul despre regiunea autonoma din Spania
Catalonia, sau Catalunya daca e sa pronuntam in catalana, este o regiune autonoma din nord-estul Spania, dupa cum se vede pe harta de mai sus. Nu trebuie confundata insa cu regiunea istorica Catalonia, care este mai extinsa si cuprinde, printre altele si regiuni precum Valencia (Comunitatea Valenciana), Insulele Baleare sau Andorra.
Referendumul pentru independenta de astazi are loc in Catalonia, regiunea autonoma, care cuprinde Barcelona dar nu si Valencia.
Catalonia are presedinte, guvern si parlament propriu insa suveranitatea este exercitata de la Madrid. Regiunea nu are insa un sistem fiscal independent de guvernul central, asta cum au regiunile autonome Tara Bascilor si Navarra.
Regiunea autonoma Catalonia este impartita in patru unitati administrative – Barcelona, Girona, Tarragona si Lleida.
Date despre Catalonia
Suprafata totala a regiunii autonome Catalonia este de 31.895 kilometri patrati, adica mai mult decat state suverane precum Slovenia (20.273) sau Belgia (30.528).
Potrivit recensamantului din 2016, Catalonia are o populatie de peste sapte milioane si jumatate de locuitori, adica mai mult decat state precum Bulgaria, Serbia, Danemarca, Norvegia, Finlanda sau Croatia.
Moneda oficiala este euro. PIB-ul pe cap de locuitor era in 2015 de 27.663 euro. Regiunea autonoma Catalonia are si un domeniu propriu de internet .cat.
Catalonia are ca limba oficiala catalana
Regiunea are si o limba proprie numita catalana, insa singurul stat sau regiune in care este singura limba vorbita este Andorra. Este insa limba co-oficiala, adica alaturi de cel putin o alta limba, in Catalonia, Insulele Baleare, Valencia (numita oficial valenciana) si in orasul italian l`Alguer. Fara a fi limba oficiala, catalana mai este vorbita in Catalonia de Nord, Aragon (Spania) si Murcia.
In regiunea autonoma Catalonia principala limba vorbita curent este spaniola, de aproximativ jumatate dintre locuitori. Doar 36%, potrivit Institutului de Statistica din Catalonia, vorbesc doar catalana in mod uzual. Limbile oficiale din Catalonia sunt spaniola, catalana si occitana.
Va intrebati probabil care este diferenta intre limba spaniola si limba catalana. In principiu multi sunt tentati sa spuna ca nu vorbim de o limba ci de un dialect. In realitate nu e chiar asa dar cele doua limbi sunt similare.
Catalana si spaniola fac parte din aceeasi familie lingvistica, iar unui roman care stie spaniola ii va fi usor sa inteleaga catalana. Principalele diferente dintre cele doua limbi sunt urmatoarele:
- spaniola scrisa este in intregime fonetica, iar catalana nu este;
- catalana imprumuta „L”-ul din portugheza, dand mari dificultati spaniolilor;
- accentul este pus de multe ori diferit in catalana fata de spaniola;
- pronuntia unui cuvant in catalana se schimba in functie de context, lucru care nu se intampla in spaniola;
- limba spaniola, spre deosebire de catalana, nu are sunetul „z”;
- limba spaniola, fata de de catalana, nu foloseste grupurile de consoane „ts”, „ks”, „gts” etc.
Miscarea de separare a Cataloniei de Spania, pe scurt
E greu de spus cand a inceput miscarea de separare a Cataloniei de Spania. Se estimeaza ca aceasta a inceput in primul deceniu al secolului anterior, adica inainte de Primul Razboi Mondial.
Nationalismul catalan a fost una dintre principalele cauze ale Razboiului Civil Spaniol din perioada 1936-1939, care i-a adus o reputatie foarte proasta lui Franco.
Dupa Primul Razboi Mondial au aparut primele publicatii separatiste si s-au format partide politice care au cerut independenta Cataloniei de Spania.
Catalonia a obtinut statutul de regiune autonoma in 1932, insa in timpul Razboiului Spaniol Civil acest statut a fost suspendat de Franco. In ultimele decenii catalanii au incercat sa isi extinda autonomia insa aproape de fiecare data s-au lovit de refuzul autoritatilor si instantelor de la Madrid.