Cate tipuri de hepatita exista si care este diferenta dintre ele
Hepatita este practic o inflamare a ficatului. La randul lui, ficatul este un organ unic in corpul omenesc, fiind singurul care are capacitatea sa se regenereze, chiar si complet.
Boala este una destul de raspandita in Romania insa exista mai multe tipuri despre care publicul larg nu stie decat ca unele nu sunt periculoase iar altele sunt grave, fara a le putea indica cu exactitate.
In primul rand hepatitele pot fi cronice sau acute. Primele sunt cele care dureaza mai mult de sase luni, iar cele acute sunt cele care nu dureaza mai mult de o jumatate de an.
Desi in principiu hepatita este cauzata de leziuni ale ficatului, in limbaj popular cand vorbim de hepatita ne referim la cea cauzata de virusuri.
Exista cinci virusuri care cauzeaza hepatita si ei sunt denumiti cu primele cinci litere din alfabet – A, B, C, D, E. In principiu putem spune ca exista cinci tipuri de hepatita insa corect ar fi sa spunem ca exista minim cinci. Inflamatiile ficatului pot fi cauzate pur si simplu de obezitate.
Ce ar trebui sa stim despre tipurile virale de hepatita
Marea diferenta intre tipurile de hepatita virala este ca la unele dintre ele boala se vindeca de la sine sau cu tratament. In schimb, la altele boala poate evolua spre ciroza sau cancer hepatic.
Cele mai frecvente tipuri de hepatita sunt cele de tip A, B si C. Uneori pot aparea si celelalte tipuri, inclusiv cea provocata de virusul G.
Exista dovezi stiintifice care atesta faptul ca exista si alte tipuri de virusuri ce pot provoca hepatita.
Dintre hepatitele virale cele mai frecvente, cele de tip B si C pot fi deosebit de agresive si uneori fatale. Hepatita virala A prezinta un risc mai mic de cronicizare.
Statisticile arata ca undeva in jurul procentului de 20% dintre pacientii infectati cronic cu virusul hepatic B mor din cauza complicatiilor bolii.
In cazul hepatitei de tip C, statisticile arata ca aproximativ 80% din totalul cazurilor devin cronice.
Ceea ce este grav este ca in cazul hepatitei de tip B si C apar de foarte putine ori simptome. Din acest motiv e indicat sa ne facem controale cat mai des.
Virusul hepatitei B se transmite prin sange si prin secretiile unei persoane infectate. Acesta poate fi transmis la nastere de la mama la fat.
Din acest motiv am putea spune ca trebuie sa fim foarte atenti la hepatita B, sa o depistam si sa o tratam la timp.
Virusul hepatitei C se transmite numai prin sange. Virusul hepatitei A se poate transmite cel mai usor, fiind cunoscuta drept „boala mainilor murdare”.
DE RETINUT! In prezent exista vaccinuri pentru prevenirea hepatitei A si hepatitei B. In cazul hepatitei C nu exista un astfel de antidot insa cercetatorii sustin ca un astfel de vaccin va exista in viitor.