![Ce avantaje avem daca donam sange](https://proagora.net/wp-content/uploads/2015/10/sange-viata.jpg)
Ce avantaje avem daca donam sange
Dezastrul petrecut noaptea trecuta intr-un club din capitala ridica o veche problema – romanii nu doneaza suficient sange. Nu o sa scriu articole lacrimogene despre vinovati sau despre ce s-ar fi putut face pentru a se evita tragedia. O sa ma concentrez pe prezent si pe ce putem face pentru a salva ce se mai poate. De maine, cei in masura pot cauta si vinovatii. Nu noi vom face asta. Eventual putem doar furniza informatii care sa ajute ancheta.
Astazi, noi nu putem face decat doua lucruri: sa ajutam familiile sa afle informatii despre cei apropiati si sa donam sange. Prea putini dintre noi suntem interesati de donare, nestiind ca e si spre binele nostru. Nu trebuie sa ne gandim neaparat doar la binele civic pe care il facem.
Indiferent de centrul medical, cantitatea de sange donat este de aproximativ 450 ml. Am donat si eu cu ceva timp in urma si pot spune ca nu a fost deloc dureros si nu am simitit deloc lipsa sangelui dat. Am avut o zi obisnuita.
Pentru a nu fi impocrit, prima data nu am donat benevol ci pentru ca cineva din familie avea nevoie. Asta din cauza lipsei de informare. Chiar daca in ultimii doi ani s-au facut demersuri pentru promovarea donarii, situatia este inca critica.
Avantajele personale ale donarii de sange
Fara a ne gandi la faptul ca prelungim practic vieti sau candva vom avea chiar noi nevoie de sange, exista si cateva avantaje directe, pe care le voi enumera mai jos.
Analize gratuite. Veti beneficia de analize la sange complete si gratuite care daca le platiti veti scoate din buzunar cel putin 200 de ron. Din punctul meu de vedere asta e principalul avantaj. Cu totii ar trebui sa ne facem anual aceste analize si daca tot le putem face gratuit, de ce sa nu profitam!?
Bonuri de masa. Veti primi si cateva bonuri de masa care nu ar trebui ignorate. Cu siguranta nu veti trai linistiti o luna din ele insa nu strica. Nu stiu sa va dau acum suma lor insa nu sunt de neglijat.
Zi libera platita. Conform legii, angajatorul este obligat sa va dea o zi libera de munca si trebuie sa va plateasca pentru ea. Nu e mult, dar, la fel, nu strica.
Abonament. Eu am primit si un abonament pentru o luna cu mijloacele de transport in comun din Craiova. Nu mai stiu daca se mai da acest ajutor si in alte orase dar merita sa va informati.
Nu toata lumea poate dona, din pacate. Trebuie sa aveti intre 18 si 60 de ani, peste 50 de kilograme, printre alte conditii pe care le puteti gasi pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguina din Bucuresti. Acolo veti descoperi tot ce e important pe acest subiect.
Nu o sa reiau informatiile aici pentru ca intentia mea a fost doar sa va atrag atentia asupra acestei necesitati si sa incerc sa gandesc ca voi sau ca si cum as fi gandit eu in urma cu 5-10 ani. Nu e o rusine sa recunoastem ca ne intereseaza si latura materiala, insa trebuie sa incercam sa trecem peste aceasta pseudo-motivatie si sa gandim in profunzime.