Ce competenţe are Parchetul European condus de Kovesi
Începând de astăzi, 1 iunie 2021, Parchetul European a intrat în funcţiune.
Laura Codruţa Kovesi va fi primul sef al noii instituţii.
Scopul acestei noi instituţii europene este acela de a investiga infracţiunile de fraudă şi corupţie care afectează fondurile europene.
Parchetul urma să îşi intre în atribuţii la finalul anului trecut însă momentul a fost amânat pentru că mai multe state membre nu şi-au desemnat procurorii delegaţi. Doua dintre state, Sloveni şi Finlanda, nu au făcut acest lucru nici până în prezent.
Noua instituţie va fi complet independentă faţă de Comisia Europeană, de celelalt instituţii europene sau de statele membre.
Ce competenţe are Parchetul European
Parchetul European va avea sarcina de a ancheta si urmări în justiţie autorii infracţiunilor care aduc atingere bugetului Uniunii Europene.
Noua instituţie va investiga şi urmări penal frauda în materie de TVA dacă implică cel puţin două state membre şi sume de cel puţin 10 milioane de euro, corupţia sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE şi spălarea de bani.
În acest moment, Uniunea Europeană estimează că prejudiciul cauzat de frauda transfrontalieră cu TVA se ridică de la 30 până la 60 de miliarde de euro pe an.
Pentru celelalte infracţiuni, estimările sunt de circa 500 de milioane de euro pe an.
Ce state fac parte din Parchetul European
În acest moment sunt membre ale Parchetului Europene 22 de state. Mai exact e vorba de toate statele membre UE cu excepţia a cinci dintre ele.
Cele cinci state membre UE care nu fac parte din Parchetul European sunt Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia şi Irlanda.
Unde are sediul Parchetul European
Parchetul European are sediul în Luxemburg.