Ce este Comisia de la Venetia
Comisia de la Venetia este un organ consultativ al Consiliului Europei pe teme legate de drept contitutional. A fost creat in 1990, dupa caderea Zidului Berlinului, iar denumirea exacta este Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept. Este cunoscuta sub titulatura de Comisia de la Venetia pentru ca membrii ei se intalnesc de patru ori pe ani in celebrul oras din Italia.
Trebuie facuta o precizare deoarece s-a creeat o confuzie intre Consiliul Europei si Consiliul European. Consiliul Europei este organizatie independenta de Uniunea Europeana si are sediul la Strasbourg (Franta). Consiliul European este o institutie a Uniunii Europene si are sediul la Bruxelles. Ca atare, Comisia de la Venetia nu este o institutie a Uniunii Europene.
Principalele zone de analiza ale Comisiei de la Venetia
Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept ofera consultanta in trei domenii principale:
- institutii democratice si drepturi fundamentale
- justitie constitutionala si justitie de drept comun
- alegeri, referendumuri si partide politice
Pe aceste teme, Comisia de la Venetia impartaseste standardele si cele mai bune practici adoptate de statele membre.
Cine poate cere opinii din partea Comisiei de la Venetia
Exista trei tipuri de categorii de intitutii care pot cere opinii din partea Comisiei de la Venetia. Prima categorie este alcatuita de institutiile statelor membre, a doua este alcatuita de institutiile Consiliului Europei, iar a treia este alcatuita de organizatiile internationale.
Din partea statelor membre, inclusiv din partea Romaniei, pot cere opinii Comisiei de la Venetia, sefii de stat, parlamentele si guvernele.
Printre organizatiile internationale care pot cere opinii se afla Uniunea Europeana, OSCE, ODIHR (Biroul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului), dar si alte organizatii implicate in activitatea Comisiei.
Ce state fac parte din Comisia de la Venetia
Din Comisia de la Venetia fac parte 61 de state. Nu toate sunt din Europa. Toate statele vecine cu Romania sunt membre. Din afara Europei mai sunt membre Statele Unite ale Americii, Brazilia, Chile, Israel, Coreea de Sud etc. Rusia este si ea membra. Belarus este singurul membru asociat, adica nu are drepturi depline.
Exista si cinci entitati statale cu statut de observatori. E vorba de Canada, Argentina, Japonia, Uruguay si Sfantul Scaun.