Ce este meldonium !?
Observam ca din ce in ce mai multi sportivi sunt prinsi ca se dopeaza cu meldonium. Sharapova nu a facut decat sa deschida o lunga lista care a facut ravagii in Rusia dar si in lotul olimpic al Romaniei. E firesc sa ne intrebam ce este, ce face si din ce cauza e interzis.
Meldonium este o substanta fabricata de Grindeks, o companie farmaceutica din Letonia. Incepand de la 1 ianuarie 2016 este interzisa de Agentia Mondiala Antidoping in randul sportivilor. Majoritatea celor care au fost depistati cu ea sustin ca nu s-au mai dopat anul acesta si ca substanta a ramas in corp de anul trecut sau ca e posibil sa il fi consumat accidental.
Substanta a fost produsa in anii 70 si se pare ca scopul initial al acesteia a fost acela de a fi consumata de soldatii sovietici, pentru a rezista mai bine la stres si la conditii vitrege. In prezent, aceasta este utilizata regulat de aproximativ doua milioane de persoane.
Dupa cazul Sharapovei, Centru de Preventie si Cercetare a Dopingului a precizat ca substanta „este un medicament anti-ischemic, care poate imbunatati rezistenta sportivilor, poate grabi recuperarea dupa exercitii, poate proteja impotriva stresului si stimula activitatea si functiile sistemului nervos”.
Substanta, cunoscuta si sub denumirile mildronat sau quaterin, este unul dintre produsele letone cele mai exportate si poate fi procurata cu usurinta in tari precum Rusia, Belarus, Moldova, Armenia, Ucraina si Azerbaidjan. Exista insa anumita tari, precum SUA, in care nu este aprobat si ca atare nu poate fi procurat.
In urma cu zece ani au aparut primele teste care aratau ca medonium-ul combinat cu lisinoprin este eficient in tratarea insuficientei cardiace, poate imbunatati calitatea vietii, rezistenta la efort fizic si mecanismele circulatiei periferice ale bolnavilor cronici de inima. Daca este combinat cu metformin se considera ca are efecte benefice asupra diabetului si al bolilor neurologice.
Recent s-a constatat ca poate imbunatati capacitatea de memorare si invatare. Recent se fac studii pentru a se vedea in cat timp dispare din corp. Daca se va constata ca disparitia lui din corp are loc dupa o lunga perioada, foarte multi sportivi pot scapa de suspendari.