
Ce este ortorexia și cum ne afectează
Alimentația ne preocupă din ce în ce mai des iar acest lucru poate fi benefic pentru sănătatea noastră. E important să știm ce mâncăm sau să știm când și cât să mâncăm.
Astfel putem trăi sănătos și putem duce o viață fără dureri, boli și cu o energie debordantă.
Am învățat până acum că viață nu e niciodată zugrăvită doar în alb sau negru. Ca atare și grija pentru alimentație poate avea o latură negativă. Spre exemplu ne putem agrava o boală prin faptul că înțelegem greșit o dietă.
Putem de asemenea să ducem lucrurile la extrem, să etichetăm toate alimentele în sănătoase și nesănătoase, să refuzăm să le mai mâncăm pe cele pe care le considerăm nesănătoase.
Când ajungem în acest stadiu putem vorbi deja de o boală care se numeşte ortorexie.
Ce este ortorexia
Ortorexia este o boală, o tulburare neuropsihiatrică, denumită astfel în 1997 de doctorul Steven Bratman.
Ea se manifestă ca o obsesie dusă la extrem de a mânca ceea ce credem că e sănătos. Refuzăm pur și simplu să mai mâncăm grăsimi, alimente modificate genetic sau orice altceva considerăm nesănătos.
Ortorexicul își organizează tot sistemul de valori în jurul mâncării și pune aproape orice altceva în plan secund. Își organizează minuțios fiecare moment în care se va hrăni, va avea mereu stabilit ce va mânca și cât va mânca la o anumită oră din zi, într-o anumită zi din săptămână.
Efectul poate fi unul devastator deoarece se renunţă de multe ori la o dieta echilibrată și se poate ajunge la dezechilibre alimentare care pot duce la malnutriție și ulterior chiar la deces.