Ce este turmericul si care sunt beneficiile acestuia
Turmericul este radacina unei plante de origine asiatica numita Curcuma longa, inrudita oarecum cu ghimbirul si se cultiva de regula in sud-estul Asiei, prin India, China, Japonia, Indonezia, Taiwan. Se mai cultiva si in unele zone din Africa, acolo unde conditiile permit acest lucru.
In general este folosit in bucatarie drept condiment. Daca veti manca mancare indiana e foarte probabil sa il gustati fara sa stiti ce e. Ii da mancarii o culoare caramizie si un gust intre iute, amarui si aromatic.
Turmericul este de multe ori transformat intr-o pulbere. Ca aspect, radacina seamana oarecum cu hreanul. Dintr-un anumit punct de vedere ii putem spune chiar „hrean asiatic” dar s-ar putea sa exageram cu o astfel comparatie pentru ca intre textura si gustul celor doua plante exista o oarecare diferenta.
Bucatarii indienii il folosesc deseori pentru a face curry si de foarte multe ori pentru a da culoare mancarii, asa cum la noi se foloseste boiaua de ardei.
Cum folosim turmericul in bucatarie
In primul rand trebuie sa ii cunoastem gustul si apoi sa ne lasam imaginatia sa construiasca. Poate fi folosit pentru prepararea celebrului sos indian curry. In egala masura, turmericul poate fi folosit in omlete, preparate din carne, orez, linte sau mancare de legume.
Beneficiile turmericului
Dincolo de faptul ca turmericulul este foarte folosit in bucataria asiatica acesta are si numeroase proprietati medicale de care asiaticii sunt constienti inca din antichitate. Radacina acestei plante contine numeroase uleiuri volatile, curcumina (un colorant de culoare galbena), saruri minerale, polizaharide etc.
Asiaticii foloseau si inca folosesc turmericulul pentru a combate inflamatiile. Cele mai recente studii ne arata ca aceasta planta are si alte proprietati pe care nu le putem ignora.
Un studiu publicat in Jurnalul Indian de Fiziologie si Farmacologie, facut pe zece voluntari sanatosi, arata ca daca consumam 500 de mg de turmericul pe zi, timp de o saptamana, nivelul colesterolului oxidat din sange scada in proportie de 33%, iar cel bun creste cam cu acelasi procent.
Alte studii ne arata ca turmericul stimuleaza eliberarea bilei, este antioxidant (dupa unele pareri ar fi cel mai puternic), inhiba celulele canceroase, ne protejeaza ficatul, are proprietati antibacteriene, purifica sangele, previne boala Alzheimer si lista poate continua.
O parte dintre nutritionisti ne recomanda sa il consumam cu piper negru pentru ca in felul acesta este absorbit mai usor.