
Ce nu avem voie sa facem in campania electorala
Am intrat deja in campania electorala pentru alegerile locale din 5 iunie. De data aceasta va fi o campanie atipica pentru ca legea electorala a fost schimbata si cuprinde o serie importanta de restrictii pe care candidatii nu le-au avut in anii trecuti. Despre acestea vom vorbi in randurile de mai jos.
Voi face evident referire doar la campania in care am intrat deja insa in mod normal regulile se vor pastra si pentru campania electorala ce vizeaza alegerile parlamentare din toamna. Dupa cum stim, legea electorala nu poate fi modificata cu mai putin de 6 luni inainte de alegeri. Din pacate nu pot garanta ca nu se va intampla asta. S-au vazut numeroase cazuri in care principiile sanatoase ale statului de drept si ale democratiei au fost incalcate.
Ce nu avem voie sa facem in campania electorala si in ziua votului
Voi lua in calcul doar restrictiile din legea electorala si cele prezentate de Ana Maria Patru, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, intr-un interviu acordat Agerpres pe 24 aprilie. Despre infractiunile prevazute in Codul penal voi scrie un articol separat.
Nu avem voie sa instigam la ura. Sunt interzise „orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa sau etnica”. Este insa discutabila limita pana la care sunt permise aceste gesturi. Aceasta interdictie a existat si in trecut insa de multe ori s-a trecut peste ea fara a exista repercursiuni.
Unde putem lipi afise. De data aceasta nu mai putem lipi afise unde dorim. In spatiile publice nu le putem lipi decat intr-un spatiu destinat stabilit de fiecare primarie in parte. Avem voie sa le lipim si in spatiile din interiorul proprietatilor private numai cu acordul proprietarului.
Cum trebuie sa arate un afis electoral. Acesta trebuie sa respecte anumite dimensiuni. Una dintre laturi nu trebuie sa depaseasca 50 de centimetri iar cealalta 35 de centimetri. Afisele nu trebuie sa contina combinatii de culori sau semne grafice care sa evoce simboluri nationale ale statului roman sau ale altui stat.
Fara alcool. In ziua votarii este interzisa comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o raza de 500 de metri in jurul sectiei de votare. Evident, asta nu inseamna ca nu putem bea un pahar de vin in casa chiar daca aceasta este langa sectia de votare.
Interdictiile prezentate mai sus se regasesc in legea electorala. Urmatoarele lucruri interzise nu le-am gasit in legea electorala pentru ca nu sunt introduse sau pentru ca nu le-am vazut. Ele sunt preluate din interviul acordat de presedintele AEP. Din pacate nu stiu si baza lor legala dar ma gandesc ca nu am fost dezinformati.
Materiale electorale interzise. Lista e foarte lunga. Candidatii nu au voie cu bannere, mesh-uri, steaguri, publicitate pe vehicule, panouri publicitare etc. Pe scurt, nu au voie decat cu afise, dar numai daca respecta conditiile enumerate mai sus, brosuri, pliante si alte materiale din aceeasi categorie.
Poluarea fonica este interzisa. Candidatii nu mai au voie sa se plimbe prin localitati cu vehicule din care sa se auda sloganuri.
De unde nu au voie sa primeasca bani candidatii. Partidele si candidatii independenti nu au voie sa primeasca donatii de la institutiile publice, sindicate, culte religioase, de la state sau organizatii straine.
Au voie sa primeasca donatii sau imprumuturi doar de la persoane sau companii private, inclusiv institutii de credit. Exista insa limite maxime impuse candidatilor iar acestea se regasesc intr-un ghid dedicat finantarii campaniei electorale, intocmit de AEP.