Ce pedepse risca vinovatii din COLECTIV
Cunoastem cu totii ce s-a intamplat in Colectiv astfel incat nu mai e nevoie sa amintesc. Intrebarea legitima a tuturor este ce pedeapsa vor primi vinovatii. Am vazut tot felul de opinii in media, pe toate canalele de televiziune si pe foarte multe site-uri. Nu toate au fost acoperite de legea penala.
Nu as putea acum sa zic exact cine sunt vinovatii pentru ca acolo au fost tot felul de intamplari nefericite si neavand toate datele e greu de anticipat ce vor decide judecatorii. Ca atare, nu ma voi pronunta pe acest aspect, cum nu voi vorbi nici de pedeapsa finala a acestora ci doar pentru efectele incendiului. Mai exact, ce pedepsi vor primi cei care se fac vinovati de aprinderea focului, efectiv. Nu ma intereseaza vina lor ca nu au avut autorizatii pentru ca daca m-as apleca si pe acest aspect, inca nelamurit pana acum in ceea ce priveste cronologia faptelor, solutia ar putea fi la fel de eronata ca a celor de la televizor. O parere spunea ca pedeapsa ajunge undeva la 200 de ani de fiecare vinovat. Total aberant!
Speta de la care pornim. Pe 30 octombrie 2015 a avut loc un incendiu intr-un club, in urma caruia au murit numeroase persoane, altele inca sunt internate in spitale si unele au arsuri grave. Nu si-a dorit nimeni sa se aprinda focul. Totul a avut loc accidental, din cauza unor artificii.
Judecand pe speta asta, cei care se fac vinovati de aprinderea artificiilor si de nesupravegherea lor sau hai sa zicem simplu, de aprinderea focului, se fac vinovati de ucidere din culpa si de vatamare corporala din culpa.
Pana acum se vorbeste doar de ucidere din culpa si nu a luat nimeni in calcul vatamarea corporala a celor care incearca sa supravietuiasca prin spitale si au arsuri grave.
Pentru ca vinovatii sa raspunda de vatamare corporala din culpa ar trebui ca perioada de ingrijiri medicale a celor vatamati sa depaseasca 90 de zile sau indiferent de zilele de ingrijire sa le fi provocat acestora o infirmitate, un prejudiciu estetic grav si permanent. Din punctul meu de vedere, trebuie luata in calcul si aceasta infractiune daca victimele depun plangere penala.
Pedeapsa pentru ucidere din culpa va fi intre 4 si 14 ani si rezulta din interpretarea alineatelor 2 si 3 ale articolului 192. Greseala multora e ca au impresia ca numarul infractiunilor de ucidere din culpa este egal cu numarul victimielor. Nu e asa. Fiecare vinovat va raspunde pentri o singura infractiune de ucidere din culpa, in forma agravata.
Pedeapsa pentru vatamare corporala din culpa, aplicata acestui caz, este inchisoarea intre 8 luni si patru ani sau amenda. La fel si aici, indiferent de numarul victimelor, vorbim de o singura infractiune in forma agravata.
Contopind cele doua pedepse, dupa regulile concursului de infractiuni, daca la ambele infractiunii s-ar merge pe maxim, atunci pedeapsa rezultata ar fi de 15 ani si patru luni. Nu cred ca se va ajunge insa pana la maxim.
La contopire ar putea sa mai vina si alte infractiuni si astfel ca maximul poate creste. Va fi cu siguranta o condamnare cu executare pentru ca suspendarea executarii pedepsei nu se poate aplica unor condamnari la mai mult de trei ani de inchisoare.