Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi muşcaţi de vipere
O statistică arată că aproape 80% dintre oameni sunt muşcaţi de vipere ca urmare a atingerii acestora cu intenţie. Foarte puţini sunt puşi în pericol fără a le provoca. Cauza muşcăturii este mai puţin importantă ci trebuie tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte informarea populaţiei cu privire la modul în care trebuie să se comporte după muşcătură.
De regulă, un localnic ştie ce trebuie să facă. Un turist care vine dintr-o zonă în care nu e confruntat cu un astfel de pericol, e foarte probabil să nu se fi gândit niciodată să se informeze. Nu tot ce vedem în filme trebuie pus în practică pentru că s-ar putea să ne punem într-un pericol şi mai mare sau putem face imposibilă salvarea noastră. Ca atare, mai jos veţi găsi câteva sfaturi care vă pot fi utile.
Regula de aur e că trebuie să sunaţi la 112 pentru a cere ajutor şi sfaturi. Omul de la celălalt capăt al telefonului e în măsură să vă dea cele mai bune informaţii adaptate la situaţia în care vă aflaţi. E posibil totuşi să nu aveţi un telefon cu voi sau să nu aveţi semnal ori baterie. Atunci trebuie să aveţi un bagaj informativ suficient încât să vă puteţi salva.
Nu e suficient să fiţi duşi la urgenţă în cel mai scurt timp de prieteni sau familie. La cum stau lucrurile în România e posibil că cei care trebuie să vă salveze să nu fie pregătiţi, având în vedere că sunt cazuri în care există un singur vaccin pe o rază de câteva sute de kilometri. Trebuie să îi informaţi în cel mai scurt timp posibil.
Ce trebuie să faceţi când sunteţi muşcaţi de vipere
Încetiniţi circulaţia sângelui. Acest lucru va împiedica cât de cât dispersia veninului în corp. Trebuie să vă opriţi din mers dacă e posibil. Nu trebuie să alergaţi sau să intraţi în panică. Încercaţi să păstraţi muşcătura sub nivelul inimii.
Aplicaţi presiune pe muşcătură. Puteţi face asta prin masarea zonei cu podul palmei. Trebuie însă să urmăriţi să nu se învineţească prea mult locul.
Aplicaţi un bandaj. Bandajul trebui să fie lat. Acest lucru e foarte important. El trebuie să încetinească circulaţia veninului în drumul lui spre organe dar nu trebuie să îl împiedice total. Veţi afla de ce în rândurile de mai jos. Puteţi folosi un tricou dacă nu aveţi o trusă de prim ajutor la îndemână.
Îndepărtaţi metalele. Un alt sfat spune să vă îndepărtaţi toate bijuteriile de pe corp. Nu vă pot spune însă de ce.
Masaj cardio-respirator. Dacă cel muşcat respiră greu sau nu mai respiră aproape deloc, trebuie să îi faceţi un masaj cardio-respirator sau să aplicaţi procedeul respiraţiei gură la gură. Veninul ajuns la organe va încetini funcţiile acestora.
Ce nu trebuie să faceţi când sunteţi muşcaţi de vipere
Nu folosiţi garoul. Aplicarea garoului este cea mai frecventă greşeală. Din dorinţa de a impiedica veninul să circule în sânge, îl veţi menţine într-un singur loc şi odată cu el şi sângele. Aplicarea acestuia pentru o perioadă prea lungă poate duce la infecţii sau cangrenă care nu poate avea ca efect decât amputarea zonei respective. Nu e total contraindicată aplicarea acestuia însă trebuie să urmăriţi să nu se învineţească prea mult zona din apropierea muşcăturii. Din acest motiv am recomandat aplicarea bandajului compresiv care trebuie să aibă o lătime de cel puţin zece centimetri.
Nu intraţi în panică. Acest lucru va pune în mişcare circulaţia sângelui şi veţi propaga mai repede veninul în corp.
Fără alcool. Consumarea alcoolului poate interfera cu metabolismul sau funcţionarea inimii.
Nu tăiaţi sau suge rana. Puteţi face asta doar dacă ştiţi exact ce faceţi, adică dacă aveţi studii de specialitate. În caz contrar puteţi da naştere unor infecţii şi oricum cantitatea de venin înlăturată va fi neglijabilă. Acest procedeu nu a fost dovedit niciodată a fi util. Veninul se răspândeşte oricum foarte repede şi nu aveţi cum să depistaţi locul în care se află. Din acest motiv, bandajul trebuie aplicat puţin mai departe de zona muşcăturii şi nu în imediata apropiere a acesteia.
Nu aplicaţi gheaţă sau obiecte reci. Aplicarea pe termen lung va împiedica circulaţia sănătoasă a zonei. În plus, acest lucru nu va neutraliza veninul.
Simptome ale muşcăturii de şarpe
În cazul în care sunteţi muşcat de o viperă fără a vă da seama sau credeţi că aţi fost muşcat de un şarpe neveninos, trebuie să ştiţi care sunt simptomele muşcăturii de viperă. E foarte important să nu încercaţi să prindeţi vipera pentru a o identifica. S-ar putea să vă alegeţi cu o altă muşcătură.
Printre simptomele muşcăturii de viperă se numără durerea acută, umflarea zonei muşcate, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, sete, stări de greaţă sau vomă, semiconştienţa sau decolararea ori colorarea în violet a locului din jurul muşcăturii.
Muşcătura de viperă ia forma a două puncte aflate la o distanţă de un centimetru unul de altul.
Ce specii de vipere trăiesc în România
Vipera are diferite aspecte în funcţie de specie. În România trăiesc aproximativ opt specii de vipere. Printre acestea se numără şi Vipera cu corn bănăţeană, cea mai mare din Europa. Un adult poate atinge o lungime de 90 de centimetri. Aceasta trăieşte în sud-vestul ţării, de la Munţii Banatului până la Cozia, în Carpaţii Olteniei şi în sud-vestul Transilvaniei. Clisura Dunării este numită „polul viperelor”.
Vipera comună sau vipera berus este singura ce trăieşte chiar şi la nord de cercul polar. Alte vipere ce trăiesc în România sunt vipera cu corn dobrogeană, vipera nikolski, vipera de stepă moldavă (prima fotografie), vipera de fâneaţă, vipera de stepă Renard şi vipera bosniacă. Prezenţa în România a ultimelor două specii e discutabilă.
Pe site puteţi găsi un alt articol despre alte animale letale de care trebuie să vă feriţi în călătorii. Sper ca ambele articole să vă fie utile însă nu vă doresc astfel de experienţe.