Ce trebuie sa stim despre LEGEA ANTIFUMAT
Dupa cum probabil ati aflat, de astazi nu vom mai putea fuma in spatiile publice pentru ca intra in vigoare Legea 15/2016, cunoscuta si ca “legea antifumat”. Recunosc ca nu am citit-o pentru ca mai avem o lege de acest gen intrata in vigoare cu ceva ani in urma si care nu prea s-a aplicat.
Guvernul Romaniei a publicat in urma cu ceva timp in urma un ghid ce priveste aceasta lege pentru a fi informati si pentru a nu ne trezi cu amenzi pentru ca persoanele care ne pot amenda sunt multe si cat mai diverse. Voi incerca sa extrag lucrurile importante din acest ghid, respectiv lege. Inainte de asta o sa postez infografcul afisat pe site-ul Guvernului Romaniei. Imaginea afisata la inceputul articolului este cea pe care o vom vedea in toate locurile in care nu avem voie sa fumam.
Care sunt sanctiunele daca fumam in locuri interzise fumatului
Incep cu acest lucru pentru ca sunt convins ca asta ii intereseaza cel mai mult pe fumatori. Ei bine, pentru o persoana fizica amenda este intre 100 si 500 de lei iar pentru o persoana juridica amenda este intre 5000 si 15000 de lei insa pot exista si sanctiuni complementare.
Pot exista si alte sanctiuni in afara amenzii chiar si pentru persoanele fizice. De exemplu, daca angajatul fumeaza la locul de munca, angajatorul ii poate taia din salariu sau ii poate desface contractul de munca. Evident ca trebuie sa existe o proportionalitate si nu iti poti pierde locul de munca doar pentru ca ai intrat o singura data cu tigara aprinsa in birou pentru a o arunca apoi pe geam.
Cine aplica sanctiunile cand fumam in locuri interzise fumatului
In principiu, sanctiunile sunt aplicate de Politia Locala sau de reprezentantii MAI cum ar fi Jandarmeria, IGSU, Politia Romana sau Politia de Frontiera. Sanctiunile mai pot fi aplicate, in functie de context, de angajator, de inspectorii de munca.
Ce sanctiuni poate primi un angajat daca fumeaza la locul de munca
Sunt exact acele sanctiuni prevazute in Codul muncii care se aplica si in cazul celorlalte abateri. Mai exact, este vorba de avertisment scris, retrogradarea din functie pentru cel mult 60 de zile, reducerea salariului cu 5-10% pe cel mult trei luni sau desfacerea contractului de munca.
Dupa cum spuneam, trebuie sa existe o proportionalitate intre sanctiunea aplicata si fapta. Cu exceptia avertismentului, pentru aplicarea celorlalte sanctiuni este nevoie de efectuarea unor cercetari disciplinare inainte de a fi aplicate.
Unde nu mai avem voie sa fumam
Conform legii nu mai avem voie sa fumam in spatiile publice inchise. Acestea sunt definite ca acele spatii destinate publicului sau accesibile acestui care au un tavan si cel putin doi pereti. Nu conteaza forma de proprietate, putand fi vorba si de o proprietate private.
Fumatul intr-un bar este interzis chiar daca e vorba de o proprietate privata si proprietarul vrea sa fumeze. El poate face asta insa numai dupa terminarea programului, atunci cand barul nu mai este “accesibil publicului”.
In principiu cred definitia de mai sus este cat se poate de explicita. Mai trebuie spus un singur lucru care nu se regaseste in ea. Nu avem voie sa fumam nici in spatiile de joaca, destinate copiilor, chiar daca sunt in aer liber.
Unde avem voie sa fumam
Evident, acasa avem voie sa facem asta. Mai avem voie sa fumam in parcuri, in afara locurilor amenajate pentru copii, peroane, refugii, statii ale mijloacelor de transport in comun. Mai putem fuma si in spatiile publice care nu au mai mult de doi pereti si un acoperis, adica pe strada.