Ce trebuie sa stim pentru a nu fi pacaliti de reduceri
Cum sa nu fim pacaliti de reducerile comerciale e o intrebare legitima, pe care ne-o punem cu totii. Deseori avem impresia ca suntem inselati. Uneori avem dreptate, alteori gresim. Astazi este marea zi a reducerilor de Black Friday. Cu totii ne gandim ca e momentul oportun sa cumparam ceva anume. Ceva pe care ni l-am dorit cu ardoare dar am asteptat aceasta zi, in speranta ca il vom putea cumpara cu 100, poate 200 de ron mai ieftin.
Dar oare cumparam de fiecare data mai ieftin sau doar avem impresia asta, pentru ca pe produs se afla un carton colorat pe care scrie reduceri 75 % !? Din fericire exista o lege care ne protejeaza de eventualele abuzuri, insa trebuie sa stim cand suntem „abuzati”. Pentru asta trebuie sa o cunoastem.
Imi vine in minte acum OG 99 din 2000 care a suferit numeroase modificari pana in prezent si nu am gasit varianta actualizata pe net pentru a va indica si articolele din ea, care ne intereseaza in mod direct acum. Ca atare, o sa va fac un mic rezumat din memorie.
Cum se stabilesc reducerile. Reguli legale
Vanzarile cu reduceri sunt de mai multe feluri: de soldare, de lichidare sau promotionale. Indiferent de tipul de vanzare, pretul cu reducere trebuie sa se raporteze la un pret de referinta care este cel mai mic pret al acelui produs, intr-un anumit spatiu de vanzare, in ultimele 30 de zile. Ca atare, reducerea nu se raporteaza la pretul anterior, cel avut cu o zi inainte, ci la cel mai mic din ultimele 30 de zile inainte de aplicarea reducerii.
Vanzarile de soldare sunt cele insotite sau precedate de publicitate si anuntate sub denumirile „soldare, solduri, soldari”. Acestea au ca scop vanzarea accelerata a unor produse sezoniere si pot fi efectuate doar in doua perioade de timp: 15 ianuarie – 15 aprilie si 1 august-31octombrie.
Vanzarile de lichidare se aseamana foarte mult cu cele de soldare, cu deosebirea ca pot fi efectuate in orice perioada a anului si materialele publicitare trebuie sa contina cuvantul „lichidare”.
In ambele cazuri, comerciantii au obligatia de a notifica primaria localitatii in care au deschis magazinul, cu 15 zile inainte de a incepe vanzarile cu reduceri. Ca atare, daca aveti vreun dubiu legat de o anumita reducere dintr-un magazin, va puteti informa de la primarii.
Te-ar putea interesa şi: Ce este Cyber Monday
Vanzarile promotionale pot fi efectuate in orice perioada a anului si nu fac obiectul notificarii insa trebuie sa respecte niste reguli suplimentare. In primul rand acestea nu trebuie sa fie efectuate in pierdere. In al doilea rand, produsele promotionale trebuie sa existe in magazin pe tot timpul campaniei promotionale sau comerciantul trebuie sa precizeze ca oferta este valabila in limita stocului disponibil.