Ce varsta are Pamantul
Cu siguranta a existat cel putin un moment in care v-ati intrebat ce varsta are planeta sau cand si cum a aparut omul. Vom incerca sa raspundem la prima intrebare desi este foarte greu pentru ca nimeni nu a fost martor la „nasterea” lui si nici dovezi solide nu prea exista.
Timp de un secol s-a crezut ca Pamantul a fost creat in anul 4004 i.Hr. Undeva pe la mijlocul secolului al XVII-lea un savant si prelat al Bisericii Anglicane, pe nume James Ussher, a ajuns la concluzia asta dupa ce a studiat textele biblice. Evident ca alta metoda de a afla acest lucru nu exista.
Savantii din ziua de astazi ar privi aceasta dovada ca pe o gluma neinspirata. In prezent, cele mai importante dovezi care atesta varsta planetei, si cam singurele, sunt rocile. De multe ori acestea sunt doar purtatoarele informatiei.
Oricat de bizar ni s-ar parea, acestea contin informatii pretioase. In straturile lor pot exista numeroase fosile importante. Ele nu doar reusesc sa capteze informatia dar o si conserva. Daca gandim logic, ne ajuta sa avem si o cronologie a captarii informatiei. Starturile din centrul rocii sunt cele care contin cele mai vechi informatii, urmand ca cele dinspre exterior sa le contina pe cele mai noi.
Evident, rocile nu au un calendar in care sa scrie data acumularii fiecarei informatii astfel incat savantii au trebuit sa recurga la metode suplimentare de a afla aceasta informatie. Nu vi le pot enumera pe toate insa una dintre ele este cea de folosire a carbonului.
Asadar, sa ne intoarecem la intrebarea de la care am pornit. Cati ani are Pamantul!? Bazandu-ne pe cea mai veche informatie descoperita in prezent, putem spune ca planeta noastra are cel putin 4,5 miliarde de ani.