Chiar poţi să cumperi o casă în Italia cu un euro?

0 Shares

Probabil ştiţi anunţul autorităţilor din satul italian Mussomeli din Sicilia potrivit căruia orice străin poate cumpăra o casă la un euro. Alte primării au decis să facă acelaşi lucru, astfel că în aproximativ 20 de localităţi din Italia se pot cumpăra case la preţul unui expresso.

Anunţul a devenit viral şi o ştire destul de dezbătută în Europa. Ca atare s-au ridicat o serie de întrebări pertinente.

  • Chiar poţi cumpăra o casă cu un euro în Italia?
  • Ce se ascunde de fapt în spatele cumpărării unei case cu un euro într-o zonă superbă din Italia?
  • De ce e oferta pentru străini şi nu pentru italieni?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările aflate pe buzele tuturor.

BBC a făcut un reportaj despre acest subiect şi am aflat următoarele.

Da, se pot cumpăra case în satul Mussomeli (şi nu doar aici) cu un euro, dar proprietarul nu scoate din buzunar doar atât.

„Un străin care vrea să cumpere o casă în Italia plătește circa 4000 de euro pentru taxe notariale și agenția imobiliară”, spune Valeria Sorce, agent imobiliar.

Pe lângă acestea se adaugă costurile cu renovarea. În contractul de cumpărare se stipulează o clauză potrivit căreia proprietarii sunt obligaţi să îşi renoveze locuinţele cumpărate în termen de 3 ani.

Costul reparațiilor poate fi între 20.000 și 80.000 de euro, în funcție de starea imobilului. Uneori e nevoie să fie refăcut tot, începând cu pereții exteriori.

Majoritatea caselor sunt într-o stare deplorabilă pentru că sunt abandonate.

Din acest motiv, cei care cumpără locuinţe în astfel de localităţi preferă să facă achiziţiile de la privaţi, chiar dacă plătesc sume mult mai mari. În final, acestea sunt mai mici deoarece locuinţele nu necesită atât de multe reparaţii.

Oferta cumpărări caselor cu 1 euro nu este doar pentru străini. Iniţial aceasta era destinată italienilor însă aceştia nu s-au arătat interesaţi din cauza costurilor „ascunse”. Ulterior primăriile s-au adresat străinilor însă oricine poate cumpăra.

De ce s-au scos la vanzare case cu 1 euro în Italia

Motivul scoaterii caselor la vânzare cu 1 euro este unul valid. Autorităţile au constatat că localităţile pe care le administrează se depopulează.

Oferirea caselor la 1 euro este o strategie foarte bună de a repopula aceste localităţi, de a atrage investiţii şi, în cele din urmă de a colecta mai multe taxe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *