Cine e Petrache Poenaru
Daca v-ati intrebat vreodata cand a fost folosit drapelul Romaniei de astazi prima data, cine a inventat stiloul, cine e primul roman care a mers cu trenul sau cine a pus bazele primului ziar romanesc de propaganda, raspunsul la toate aceste intrebari se leaga de o singura persoana – Petrache Poenaru.
Acesta s-a nascut pe 10 ianuarie 1799 in Benesti, judetul Valcea. Membru al Academiei Romane, a fost un pedagog, matematician, inginer si inventator. A facut parte din garda lui Tudor Vladimirescu, participand la Revolutia de la 1821, si apoi un apropiat al lui Alexandru Ioan Cuza. Se spune ca a fost si membru al unei loje masonice.
La rugamintile lui Tudor Vladimirescu, pleaca sa studieze in afara, mai intai la Viena si apoi la Paris. Cea mai mare inventie a sa este “Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala” sau, cu alte cuvinte, stiloul. Nu va ganditi la instrumentul extrem de sofisticat de astazi ci la stramosului lui. Ceea ce vedem astazi pe piata nu face decat sa preia principiile dupa care functiona inventia lui Petrache Poenaru.
In 1830 se da in functiune prima cale ferata din lume, pe ruta Manchester-Liverpool, iar un an mai tarziu Petrache Poenaru devenea primul roman care calatorea cu trenul. Acesta a descris nou miloc de transport in comun ca “ douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane, trase deodata de o singura masina cu aburi.”
Petrache Poenaru este cel care are initiativa primului ziar de propaganda, ce avea ca scop popularizarea idealurilor revolutionare ale lui Tudor Vladimirescu. El este cel care a regandit sistemul de invatamant romanesc si a fondat Colegiul National Carol I din Craiova care astazi este unul dintre cele mai cunoscute din tara.
Povestea drapelului Romaniei
Inainte de Revolutia din 1821, cele trei culori au mai fost folosite pe numeroase insemne insa pentru prima data ele au fost urcate pe un steag care sa defineasca o miscare. Pandurii lui Tudor Vladimirescu au folosit steagul cu cele trei culori pentru a da contur nemultumirilor lor iar ideea se pare ca i-a apartinut lui Petrache Poenaru. Nu era o idee originara insa daca ea nu exista, probabil drapelul Romaniei ar fi aratat astazi altfel. Ca atare, aceasta a fost scanteia care dus la popularizarea celor trei culori.
Atunci li s-a atribuit culorilor, pentru prima data, insemnatatea de astazi. Albastrul simboliza libertatea, galbenul se referea la dreptate, iar rosul la fratie. Ulterior, steagul a devenit atat de popular incat Alexandru D. Ghica l-a ales ca steag de lupta in 1834.
Steagul a fost ales de revolutionarii de la 1848, pentru prima data, ca drapel al Tarii Romanesti, prin decretul numarul 1 din iunie 1848 al guvernului provizoriu. Ordinea culorilor era albastru, galben si rosu, urmand ca pe flamuri sa scrie “Dreptate, Fratie”.