Cu cât cresc pedepsele penale în perioadele de stare de urgenţă. Cu cât se măresc sancţiunile penale

0 Shares

Odată cu declararea stării de urgenţă provocată de pandemia de Coronavirus, o serie de sancţiuni penale s-au mărit, iar acest lucru nu se întâmplă din cauza vreunei prevederi din ordonanţele militare. Prevederea aceasta exista deja în Codul penal, în articolul 77, litera G, şi în alte articole coroborate.

Interpretarea acestor articole nu trebuie făcută doar ad literam ci trebuie aplicate şi regulile interpretării sistemice, adică prin coroborarea mai multor articole dintr-un corp legislativ (Codul penal, în cazul de faţă) sau din mai multe corpuri legislative.

De ce cresc sancţiunile penale în perioadele de stare de urgenţă

Explicaţia este un simplă. În astfel de perioade, infracţiunile se pot comite mai uşor. Există o tentaţie mai mare pentru infractori de a comite infracţiuni. Se aplică aceeaşi logică ca în cazul infracţiunilor săvârşite pe timpul nopţii, când pedepsele cresc pentru că victimele se pot apăra mai greu. Din cauza întunericului, nu îi pot vedea prea bine pe infractori, sau pur şi simplu nu se pot apăra pentru că dorm.

Să dăm şi un exemplu concret legat de starea de urgenţă provocată de Covid-19.

Să presupunem că avem o locuinţă la munte, într-un loc cât de cât izolat. Locuinţa respectivă este foarte uşor de spart pentru că noi stăm carantinaţi la domiciliu şi la fel se întâmplă şi cu persoanele din apropierea locuinţei respective.

Practic, cabana sau vila respectivă este pradă aproape sigură pentru hoţi. Infractorii pot cunoaşte că proprietarii sunt carantinaţi într-un alt colţ al ţării şi e imposibil să îi prindă în fapt. De asemenea, şansele de a fi prinşi de persoanele din apropierea locuinţei respective sunt aproape nule. Ca atare, se impune creşterea pedepselor în astfel de situaţii pentru ca infractorii să fie descurajaţi să comită infracţiuni.

Cu cât cresc pedepsele pentru infracţiunile săvârşite în perioadele de stare de urgenţă

Dacă vorbim de pedepse cuantificate în ani de închisoare, pedepsele pentru infracţiunile comise în perioadele de stare de urgenţă se pot mări cu până la doi ani. Asta e regula generală. Această mărire nu trebuie să depăşească o treime din maximul special. Cu alte cuvinte pedepsele pot fi mărite cu până la doi ani pentru infracţiunile care au prevăzute în articolul dedicat acestora din Codul penal sancţiuni mai mari de şase ani. Pentru celelalte, pedepsele se vor putea mări cu maxim o treime din maximul special.

Spre exemplu, dacă pentru infracţiunea X din Codul penal este prevăzută o pedeapsă cu inchisoarea cuprinsă între 1 şi 3 ani, pedepsele pentru infracţiunea respectivă se pot mări din cauza stării de urgenţă cu maxim un an, adică se pot aplică pedepse până la 4 ani de închisoare, în loc de 3, pentru că o treime din maximul special (3 ani) este un an. Această treime se adaugă la maximul special (3+1).

Dacă vorbim de pedepse cuantificate în amenzi prevăzute în Codul penal, acestea pot creşte cu maxim o treime din maximul special. Spre exemplu, dacă pentru o infracţiune se prevede o amendă cuprinsă între 1 si 9 lei, în perioada de stare de urgenţă, pentru infracţiunea respectivă se poate da o amendă penală până la 12 lei. Maximul special în cazul de faţă este „9 lei”. Exemplu e dat pentru a fi mai uşor de înţeles. Nu există amenzi cu sume atât de mici 😀 .

La ce infracţiuni cresc pedepsele dacă sunt săvârşite în stare de urgenţă

Trebuie precizat că pedepsele nu cresc în stare de urgenţă pentru toate infracţiunile. Iar diferenţa principală între cele pentru care cresc şi cele pentru care nu cresc este făcută de modul în care se acţionează. Dacă infracţiunea este comisă cu intenţie, atunci pedepsele cresc. Dacă este comisă din culpă, pedepsele nu vor creşte din cauza stării de urgenţă. Pot creşte însă din alte motive.

Printre infracţiunile ale căror pedepse cresc suplimentar în stare de urgenţă cu încă doi ani se numără:

  • Omorul (art. 188 Cp)
  • Omorul calificat (art. 189 Cp)
  • Şantajul (art. 207 Cp)
  • Sclavia (art. 209 Cp)
  • Traficul de persoane (art. 210 Cp)
  • Proxenetismul (art. 213 Cp)
  • Violul (art. 218 Cp)
  • Agresiunea sexuală (art. 219 Cp)
  • Furtul calificat (art. 229 Cp)
  • Tâlhăria (art. 233 Cp)

Acestea sunt DOAR CÂTEVA dintre infracţiunile ale căror pedepse pot creşte cu încă doi ani dacă sunt săvârşite în perioadele de stare de urgenţă. Lista lor este însă MULT MAI MARE.

Considerente legale legate de creşterea pedepselor pentru infracţiunile săvârşite în stare de urgenţă

Sediul materiei creşterii pedepselor pentru infracţiunile săvârşite în stare de urgenţă se află în articolul 77, litera G, din Codul penal, coroborat cu articolul 78, alineat 1 din Codul penal.

Săvârşirea infracţiunii de către o persoană care a profitat de situaţia prilejuită de o calamitate, de starea de asediu sau de starea de urgenţă” reprezintă o circumstanţă agravantă, potrivit articolului 77, litera G, din Codul penal

În cazul în care există circumstanţe agravante, se poate aplica o pedeapsă până la maximul special. Dacă maximul special este neîndestulător, în cazul închisorii se poate adăuga un spor până la 2 ani, care nu poate depăşi o treime din acest maxim, iar în cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult o treime din maximul special.” –  se prevede în articolul 78, alineat 1 din Codul penal.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA:  Care sunt circumstantele penale agravante si ce efecte au ele

Cam atât ar fi de spus pe acest subiect. Dacă aveţi întrebări, nu ezitaţi să lăsaţi un comentariu mai jos. Promitem că răspundem concret şi rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *