
Cum alegi cele mai bune ouă. Sfaturi şi informaţii
Ai obiceiul să consumi ouă cu șuncă la micul-dejun?
Perfect!
Dar, care este tipul de ouă pentru care optezi?
Bio, cu Omega 3, grase, de rață, de găină…întrebarea se cam complică, nu-i așa?
După cum ai constatat și tu, există mai multe categorii de ouă pe piață. În cele ce urmează îți spunem cum poți alege cele mai bune ouă.
Categorii, calibre, ce reprezintă toate acestea?
Trebuie să știi că ouăle se clasifică în două categorii de calitate:
- Categoria A – ouă proaspete
- Categoria B – ouă destinate industriei agroalimentare
Ouăle mai pot fi clasificate și în funcție de categoria de greutate;
- XL – ouă foarte mari, de minim 73 grame;
- L: – ouă mari, între 63-73 grame inclusiv;
- M: ouă medii, între 53-63 grame;
- S: ouă mici, mai mici de 53 grame;
Pentru fiecare din categorii, un număr asociat ne permite să cunoaștem condițiile în care au fost crescute găinile ouătoare;
- Codul 0 – ouăle provin de la găini crescute ecologic, care nu au fost hrănite cu furaje care conțin aditivi sau conservanți. Sunt cele mai bune ouă de pe piață;
- Codul 1 – ouăle provin de la găini crescute în aer liber. Atenție, hrana acestora nu este certificată ecologic;
- Codul 2 – ouăle provin de la găini crescute la sol, în hale. Păsările nu beneficiază de lumină naturală;
- Codul 3 – ouăle provin de la găini crescute în baterii autorizate, în condiții de captivitate care nu văd lumina zilei;
Alegerea ouălor: ouăle bio
La fel ca și în cazul fructelor și legumelor, cele mai bune ouă sunt ouăle bio.
Ouăle bio provin de la găini crescute în ferme certificate bio. Păsările sunt hrănite cu furaje bio.
Chiar dacă ouăle bio sunt mai scumpe decât cele tradiționale, sunt și cele mai recomandate. Un ou bio are un conținut mai redus de colesterol și prezintă un nivel mai ridicat de vitamine A, D, E, K si Omega 3 spre deosebire de celelalte tipuri.
Oule bio conțin acizi grași Omega 3 care contribuie la reducerea nivelului de trigliceride și fluidizează sângele. Cu alte cuvinte, reduc riscul bolilor cardiovasculare.
Verifică greutatea oului pentru a şti cât e de proaspăt
Un ou nu ar trebui să fie foarte ușor. Acesta are o cameră de aer care cu timpul se mărește.
În cazul în care oul nu este ștampilat și nu se cunoaște data de expirare te poți uita la el într-o sursă puternică de lumină. La capătul mai rotund ar trebui să se vadă în lumină camera de aer. Cu cât aceasta este mai mică cu atât oul este mai proaspăt.
De asemenea, o altă metodă de a verifica prospețimea unui ou este aceea de a-l scufunda în apă rece.
Dacă este proaspăt, oul va rămâne pe fundul vasului, într-o poziție orizontală. Un ou mai vechi se va ridica la suprafață.
În plus, un ou de calitate, proaspăt, nu ar trebui să prezinte pete sau pori vizibili pe coajă.
Ouă proaspete versus ouă extra proaspete. Ce semnifică aceste menţiuni
Mențiunea Proaspete desemnează un ou cu o dată de consum recomandată de 28 de zile. Mențiunea Extra proaspete, desemnează un ou cu o dată de consum de 9 zile recomandată după ouare.
Cum adică recomandată? În realitate, un ou se poate păstra mai mult de 28 de zile. Cu toate acestea studiile arată că odată cu vechimea oului cresc şi riscurile de intoxicație cu Salomella. Acest lucru se află în strânsă legătură cu coaja a cărei protecție, odată cu trecerea timpului, devine din ce mai puțin eficientă.
De altfel, unii recomandă utilizarea doar a ouălor extra proaspete pentru a fi fierte în coajă. Ouăle mai vechi pot fi folosite în preparate de tipul omletei sau a sosurilor.
Ce proprietăţi au ouăle
Gălbenușul de ou este compus în special din proteine și lipide, printre care colesterol. Acesta conține vitaminele B2 și B12 care participă la repararea țesuturilor și la formarea globulelor roșii.
Este o sură de seleniu, un mineral care previne formarea de radicali liberi și joacă și un rol antioxidant, contribuind astfel la prevenirea unor boli precum cancerul. De asemenea, seleniul încetineşte îmbătrânirea cutanată.
Albușul de ou este compus din apă și din mai multe proteine printre care ovalbumina.
Oul este un aliment interesant deoarece conține proteine, fără să fie caloric precum carnea de vită spre exemplu.
Este unul din rarele alimente care conțin toți acizii aminați esențiali, pe care organismul nu îi poate produce de unul singur. Cu toate acestea, compoziția oului depinde în mare măsură de alimentația păsărilor. Ouăle de la găini crescute în baterii nu sunt attât de bune ca cele care cresc într-un alt mod, care sunt hrănite cu furaje fără conservanți sau cu iarbă.
Ouăle de la țară nu trebuie confundate cu cele bio
Chiar dacă sunt mai bune decât ouăle numerotate cu cifra 1, 2 sau 3, ouăle de la țară nu sunt bio. Asta doar în cazul în care porumbul sau restul furajelor cu care se hrănesc găinile provin din agricultura bio și dacă găinile nu au fost tratate cu antibiotice. Un lucru destul de rar. În orice caz, între un ou cu cifra 2 sau 3 și unul de țară cel din urmă este preferabil.
De ce ouăle trebuie să fie de calitate?
Alege ouă de cea mai bună calitate posibilă pentru sănătatea ta.
Pentru ca oul din farfuria ta să conțină maximul de nutrienți pentru organismul tău (spre exemplu Omega 3) trebuie ca găina să fie într-o stare bună de sănătate, să consume alimente de calitate, fără pesticide sau conservanți. De asemenea, găina trebuie să trăiască într-un mediu fără stres, cu acces la exterior.
Alegerea celor mai bune ouă nu este drept urmare un lucru greu, trebuie să faci acest lucru pentru sănătatea ta. Optează pentru ouă bio, cele mai bune pentru sănătatea ta și cea a familiei tale.