Cum, de ce si cand se schimba ora!
Ne-am obisnuit ca in fiecare an sa observam ca ora se schimba de doua ori. O data se da in fata si o data in spate. Evident ca ne intrebam de ce. Asta ar fi prima intrebare. Cei care sunt mult mai derutati, printre care ma aflam si eu, se mai intreaba cum se schimba ora in martie si, evident, cum se schimba in octombrie. Voi raspunde la toate intrebarile in randurile de mai jos.
Cum se schimba ora in martie!? Cum se schimba ora in octombrie!?
Legat de acest subiect, astea erau singurele intrebari care ma framantau mereu cand se schimba ora pentru ca niciodata nu am fost suficient de hotarat sa le memorez. Asadar, in luna martie ora se da in fata. Cu alte cuvinte, ora 3 devine ora 4, ora 10 devine ora 11 etc.
In consecinta, in luna octombrie ora se da in spate. Ca atare, ora 11 redevine ora 10 iar ora 4 redevine ora 3. Din cate se pare aceasta ar fi ora standard.
Cand se schimba ora in martie!? Cand se schimba ora in octombrie!?
La ambele intrebari raspunsul este acelasi si anume in ultima duminica din luna, in timpul noptii.
In ultima duminica din martie, ora 03:00 devine brusc ora 04:00. Cu alte cuvinte aceasta este cea mai scurta zi din an. De asemenea, in ultima duminica din octombrie, ora 04:00 devine ora 03:00. Ca atare, aceasta este cea mai lunga zi din an.
De ce se schimba ora
Totul se intampla din rationamente economice dar si de sanatate. Niciodata lungimea unei zile nu este aceeasi doua zile consecutive. Durata unei zile creste sau scade la fiecare apus si rasarit de Soare cu cate un minut. Cu alte cuvinte, ziua de astazi este mai scurta sau mai lunga cu doua minute fata de cea de ieri.
Ideal, atat din punct de vedere al sanatatii cat si din punct de vedere economic, este sa muncim si sa ne petrecem restul activitatilor la lumina naturala, adica pe timpul zilei. Asta ne ajuta sa consumam mai putina energie electrica si sa avem o stare de sanatate mai buna, prin protejarea ochilor sau a pielii.
Schimbarea orei are ca scop tocmai realizarea acestui deziderat. Pentru ca sa ne trezim mereu la ora optima ar trebui modificata ora in fiecare luna insa acest lucru ne-ar debusola complet.
Mai mult despre schimbarea orei
Primul care a venit cu ideea schimbarii orei a fost Benjamin Franklin, prin secolul al XVIII-lea, insa implementarea ei a avut loc abia in timpul Primului Razboi Mondial, si atunci tocmai fiindca ca erau fortati de rationamente economice. Primele care au introdus acest sistem au fost Germania si Austro-Ungaria, incepand cu 30 aprilie 1916. Nici in prezent acest sistem nu este adoptat de toate tarile. Romania l-a adoptat inca din 1917 pentru ca decizia fusese luata deja de aliati si toate tarile aliate trebuiau sa o adopte pentru a nu aparea confuzii intre ele.
Evident ca sistemul de atunci nu semana cu cel de acum. De altfel, intre timp a suferit numeroase modificari si suspendari. Intre 1943 si 1979 a fost suspendat pentru a fi reintrodus mai apoi si fiind functional in fiecare an si pana in prezent insa sub diverse forme.
Intre 1979 si 1983 orele se schimbau in septembrie si aprilie iar incepand din 1984 se schimba in martie si in octombrie. Totusi, pana in 1996, schimbarile se faceau in prima ora din duminica, adica primavara ora 00:00 devenea ora 01:00, iar toamna ora 01:00 devenea ora 00:00. Din 1997 sistemul a ramas nemodificat iar schimbarile se fac intre orele 03:00 si 04:00, in ultima duminica din martie si octombrie.