Cum ne dam seama ce pomi fructiferi se adapteaza mai bine zonei noastre
Romania are un relief divers, cu soluri si altitudini cat mai diferite. Din acest motiv pomii fructiferi se adapteaza mai bine sau mai rau in anumite zone. Ca atare este foarte important sa stim ce soiuri sa alegem cand vrem sa plantam pomi fructiferi noi.
Regula cea mai simpla este sa ne uitam la vecini sa vedem care anume soiuri se comporta cel mai bine dar in general romanii merg pe soiurile traditionale si nu risca prea mult cu soiuri mai gustoase si poate mai productive.
Cel mai indicat este sa faceti o analiza de laborator a solului si sa va uitati care sunt conditiile meteo din ultimii cinci ani din zona dumneavoastra. Daca cumparati un soi certificat veti obtine si detaliile de adaptabilitate ale acestuia, adica veti sti in ce sol, la ce altitudine si in ce alte conditii acesta se dezvolta cel mai bine.
Daca mergeti pe risc exista cateva reguli generale pentru a va da seama ce pom fructifer sa alegeti. Vom incerca sa enumeram cateva in randurile de mai jos.
Geografic, caisul si piersicul se descurca mai bine in zonele din sudul tarii decat in cele din nordul tarii. Cu alte cuvinte se descurca mai bine la altitudini mai joase. Ciresul este cam in aceeasi situatie, cu cat altitudinea creste cu atat scad si sansele ca acesta sa creasca.
In cazul ciresului, caisului si piersicului nu e importanta doar altitudinea ci si orientarea lor. Acestia cresc mult mai bine pe o panta cu orientare sudica decat pe una cu o orientare vestica sau nordica.
Marul pare a fi unul dintre pomii fructiferi care se adapteaza cel mai bine la nivelul intregii tarii dar trebuie sa avem si aici grija la soiuri. Acesta rezista bine la o medie termica mai mare decat ciresul, caruia ii place caldura.
Prunul este un pom fructifer care are nevoie de apa, spre deosebire de cais care nu are nevoie de atat de multa apa.
Daca aveti un sol argilos ar trebui sa evitati piersicul si sa va orientati mai mult spre par.