Cum să scapi de anxietate în perioada sărbătorilor de iarnă
Iată-ne intraţi în plin sezon al sărbătorilor de iarnă. Statistica spune că aproximativ 25% din oameni suferă de anxietate sau depresie în această perioadă.
Unii pentru că se simt singuri, alţii pentru că se simt prea aglomeraţi sau nu le ies toate lucrurile aşa cum vor.
Din păcate, factorii care pot duce la un astfel de deznodământ sunt mulţi dar dacă urmăm nişte reguli simple, putem evita să trecem printr-o astfel de experienţă.
Fă-ţi un program realist
Ştiu că sună uşor de spus însă foarte greu de făcut. De asemenea, poate te vei simţi precum un roboţel care acţionează mecanic iar spiritul sărbătorilor e cu totul altul.
Nu e cea mai fericită soluţie însă dacă ştii că eşti predispusă la anxietate e bine să urmezi acest sfat.
Dacă îţi planifici totul realist, nu te vei simţi ca fiind în contra-timp şi nu va rămâne nimic nefăcut.
Fă totul relaxat şi ai grijă de corpul tău
Încearcă să faci lucrurile cu o oarecare relaxare fără a simţi vreo obligaţie. Trebuie să te gândeşti neapărat la sănătatea ta şi să nu te extenuezi.
Ia-ţi pauze atât cât simţi nevoie, hidratează-te şi fă sport sau ieşi din când în când în oraş, la un film, concert sau restaurant. Nu te transforma singură în sclava propriilor ambiţii.
Nu mânca în exces pentru că apoi s-ar putea să regreţi că ai pierdut momentele frumoase sau nu le-ai trăit suficient de confortabil.
Sprijină-te pe cei iubiţi
Ar fi o greşeală să faci totul singură. Asta nu înseamnă că trebuie să le reproşezi celorlalţi că nu te ajută ci trebuie să îi laşi să se implice atunci când se oferă.
Lucrurile făcute împreună cu cei dragi au alt farmec, te încarcă cu optimism şi înlătură sentimentul de izolare atât al tău cât şi al celorlalţi.
Nu urmări perfecţionismul
O altă greşeală e să urmăreşti perfecţionismul. Cei care te iubesc apreciază mult mai mult lucrurile făcute cu drag decât cele ireproşabile.
Nimeni nu aşteaptă să îi pui în farfurie sarmale simetrice sau de culori asemănătoare. Nu trebuie să te transformi într-un master chef ci trebuie să rămâi în continuare ceea ce eşti – mamă, fiică, soră etc.
Încarcă-te emoţional
Cea mai simplă metodă de a te încărca emoţional e ca în ziua de Crăciun să nu faci nimic în afară de a depăna amintiri frumoase legate de cei dragi.
Urmăreşte un film de familie, răsfoieşte un album sau pur şi simplu bea ceva fierbinte dintr-o cană, stând lângă foc şi uitându-te pe fereastră cum ninge, dacă o să fie cazul.
Un alt moment în care poţi face asta este la împodobirea bradului de Crăciun împreună cu familia. Puneţi şi ceva muzică ambientală potrivită şi totul va fi minunat.
Limitează-ţi bugetul
Fără a avea o statistică, cred că majoritatea oamenilor cad în depresie atunci când din euforia sărbătorilor îşi cheltuie toate economiile şi realizează apoi că nu rămân cu nimic.
Nu te sfătuiesc să îţi ascunzi portofelul ci doar să cumperi exact ce ai nevoie.
Nu urmări reducerile pentru că vei fi tentată să cumperi trei pulpe de pui pentru că astfel vei plăţi decât două.
În regulă, dacă ai nevoie de trei pulpe, cumpără-le, dar daca ai nevoie doar de una, atunci cumpără doar una. Nu sunt puţini cei care după masa de Crăciun sau Revelion aruncă un sfert din mâncare pentru că nu o mai pot mânca şi se strică. Asta nu se numeşte economie pentru că mâncare aruncată e mai scumpă decât economia făcută.