
Cum se face tuica, palinca
Daca v-ati intrebat vreodata cum se face tuica sau palinca trebuie spus ca principiul este destul de simplu si cele doua „licori” pot fi facute atat la nivel industrial cat si in propria gospodarie. Esential este doar un vas din cupru numit cazan si alte cateva vase care se pot improviza ulterior. Evident, mai avem nevoie de fructe si foc.
Primul pas ar fi strangerea fructelor care ulterior trebuie puse intr-un vas mai mare pentru fermentat. In loc de fructe se poate folosi si comina de la vin, adica acel rest care ramane pe fundul butoiului de vin tinut peste an.
Perioada de fermentare a fructelor si a cominei difera in functie de temperatura de afara si de cum bate soarele pe acestea. De regula, ele se tin la fermentat in jur de trei saptamani insa am spus ca nu este o regula. Pot fi tinute chiar si mai mult de o luna insa la un moment dat zeama din care se face tuica va incepe sa sece.
Diferenta dintre tuica si palinca este legata de tarie. Pentru ca bautura alcoolica sa fie mai tare trebuie distilata de doua sau trei ori. Cam asta ar fi secretul obtinerii palincii. Este un fel de tuica distilata suplimentar.
Cum se face tuica
Vom numi fructele fermentate decoct. De regula se folosesc prunele sau corcodusele insa nimeni nu ne impiedica sa folosim si alte fructe. Dupa fermentarea lor urmeaza distilarea.
Distilarea, adica transformarea fructelor fermentate in tuica, se face cu ajutorul unui cazan din arama. Acesta se aseaza deasupra focului si se umple cu decoctul. Exista cateva secrete aici. Pentru ca tuica sa nu iasa rosiatica si cu un gust amar sau acru, cazanul nu trebuie umplut mai mult de doua treimi pentru a se lasa loc aburului sa se formeze. De asemenea, pe fundul cazanului trebuie pus ceva suplimentar (foi de porumb, lemne etc) pentru ca decoctul sa nu se prinda de fund.
Pentru a nu se pierde abur pe la capacul cazanului acesta trebuie lipit cu un fel de coca. Coca respectiva este folosita pentru a lipi toate imbinaturile pe unde ar putea iesi aburul, cu exceptia gurii tevii prin care iese tuica.
Teava care pleaca din capul cazanului trebuie sa treaca prin apa rece pentru ca aburul sa se transforme in lichid, adica in tuica. Aceasta va trece printr-un vas cu apa rece, de regula printr-un butoi in care apa ce se incalzeste se schimba periodic cu una rece.
Pentru ca tuica iesita prin capul tevii sa cada in vasul care o colecteaza, in gospodarii se foloseste o crenguta de prun. Aceasta are si rostul de a da o culoare galbuie tuicii, dar si o aroma specifica. Daca nu se foloseste aceasta crenguta, tuica se imprastie in jurul tevii.
Cam asta e. Totul procesul de realizare a tuicii a fost indeplinit. Decoctul se tine pe foc in functie de cat de tare se doreste a se face tuica. Cu cat acesta este tinut mai mult, cu atat tuica va fi mai slaba.
Cum se face palinca
Am spus ca palinca este o tuica distilata de mai multe ori. Practic, pentru a face palinca va trebui sa mai trecem inca o data prin procesul de distilare. In loc de decoct vom folosi tuica obtinuta.
Principiile producerii tuicii
Retinem ca pentru a face tuica trebuie sa urmarim niste principii pe care le vom enumera din nou intr-un mod sintetizat:
- Culegem fructele sau strangem comina de la vin si le punem la fermentat timp de aproximativ trei saptamani;
- Ceea ce obtinem trebuie sa punem pe foc pentru a transforma in abur;
- Tot aburul obtinut trebuie trecut cu ajutorul unei tevi printr-un vas cu apa rece pentru a il transforma in forma lichida. Forma lichida a aburului este tuica.
1 Comment
Foarte tare articolul, multumesc pentru postare 🙂