Cum se formeaza uraganele
In ultima perioada mai multe uragane s-au format in Atlantic si au distrus mai multe insule sau au ajuns pe teritoriul Mexicului sau in sudul Statelor Unite ale Americii. Despre Irma se spune ca este unul dintre cele mai puternice uragane care s-au produs de cand se monitorizeaza acestea.
Fiind foarte mediatizate este posibil sa va intrebati cum se formeaza uraganele. Vom incerca sa explicam in cateva randuri desi sunt foarte multe lucruri de spus.
In general uraganele se formeaza in oceane, in zonele tropicale, acolo unde exista conditiile „nasterii” acestora. In cazul uraganelor care lovesc Statele Unite ale Americii, formarea lor are loc in apropiere de coastele Africii, iar apoi deplasarea lor are loc in directia nord est.
La inceput pornesc ca un grup de furtuni ce cresc in intensitate si se transforma in uragane, fiind alimentate de temperatura si umezeala oceanului. Ele au nevoie de apa pentru a se alimenta si din pacate „mor” abia cand ajung pe uscat, nemaifiind alimentate cu apa, iar vantul scade in intensitate si din cauza numeroaselor obstacole pe care le intalneste.
Pentru inceput aerul se ridica, iar presiunea atmosferica scade sub el. Furtuna se deplaseaza spre vest din cauza alizeelor, rotindu-se in sensul invers al acelor de ceasornic din cauza efectului Coriolis, generat de miscarea de rotatie a Pamantului.
Observam ca toate uraganele au forma de spirala. In mijlocul lor se formeaza un spatiu gol pe care il numim „ochi”. Prin ochiul uraganului intra vantul atras de acest, iar cea mai mare forta distrugatoare a uraganului se afla in peretii „ochiului”, acolo unde viteza vantului poate depasi 300 de kilometri pe ora.
Uraganul continua sa creasca atat timp cat se afla deasupra oceanului si temperatura apei este mai mare de 26-27 de grade Celsius, insa aceasta temperatura trebuie sa exista la o adancime de cativa metri.
Ce sunt uraganele!? Uraganele sunt cel mai violente furtuni de pe Pamant, au forma de vartej si se invartesc in sensul invers al acelor de ceasornic, daca se formeaza in emisfera nordica, sau in sensul acelor de ceasornic, daca se formeaza in emisfera sudica. Ele au mai multe denumire in functie de zonele in care se produc. Stiintific, denumirea corecta a lor este de ciclon tropical. Denumirea de uragan se intalneste in Atlantic si in Pacificul de Est. In alte zone poate avea alte denumiri precum taifun sau ciclon.
Etapele formarii uraganelor
Indiferent de denumirea lor cicloanele tropicale se formeaza la fel. In mare parte am explicat mai sus cum se formeaza insa in randurile de mai jos vom incerca sa sintetizam.
- uraganele, taifunurile sau cicloanele se formeaza in oceane, in apropiere de ecuator;
- aerul cald si umed de deasupra apelor se ridica in sus, scazand presiunea atmosferica din apropierea apei. Cu alte cuvinte aerul se ridica si el trebuie inlocuit cu altul care este adus pe verticala, prin ochiul uraganului;
- pentru ca aerul cald si umed sa se ridice se estimeaza ca temperatura apei oceanice trebuie sa fie mai mare de 26 de grade Celsius, la o adancime de pana la cativa metri;
- aerul rece care il inlocuieste pe cel cald se incalzeste si el si apoi se ridica, ducand la cresterea vitezei uraganului;
- aerul cald care se ridica ia contact cu aerul rece si se formeaza norii;
- intregul sistem de vant si nori va creste atata timp cat este alimentat de caldura oceanului si de apa evaporata la suprafata.
Alte informatii despre uragane
In momentul in care vantul care se roteste atinge viteza de 39 mph furtuna se numeste furtuna tropicala. Dupa ce acesta depaseste 74 mph, atunci putem vorbi de uragan, taifun sau alte denumiri similare.
Exista cinci categorii de cicloane in functie de intensitatea vantului care se roteste in ele:
- Categoria 1 – viteze intre 74 si 95 mph
- Categoria 2 – viteze intre 96 si 110 mph
- Categoria 3 – viteze intre 111 si 129 mph
- Categoria 4 – viteze intre 130 si 156 mph
- Categoria 5 – viteze peste 157 mph