
Cum se poate dizolva Parlamentul Romaniei
Zilele acestea s-a tot pus problema dizolvarii Parlamentului. Au existat voci care au spus ca acest lucru se poate realiza foarte simplu. Au existat şi persoane care au spus ca acest lucru e imposibil. Am considerat, asadar, ca e nevoie sa clarific niste lucruri. Iata cum se poate dizolva Parlamentul Romaniei potrivit Constitutiei!
Voi face referire doar la Constitutia Romaniei pentru ca ea e singura lege care nu poate fi schimbata doar daca exista vointa politica si ar fi o enorma greseala sa o schimbam rapid intr-un context ca asta, cand intreaga societate e bulversata emotional. La celelalte legi putem umbla pentru ca eventualele greseli se pot repara ulterior si mult mai usor.
Parlamentul Romaniei, potrivit articolului 89 din Constitutie, poate fi dizolvat dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare de catre Presedintele Romaniei daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.
Acesta este singurul articol pe care l-am gasit in actuala Constitutie care vorbeste de dizolvarea Parlamentului. E suficient de explicit si nu lasa loc de interpretari. Daca voi ati gasit si alte texte, va rog sa mi le spuneti!
Asadar, restul sunt minciuni.
Daca toti parlamentarii isi dau demisia, lucru aproape imposibil, nu vor avea avea loc alegeri anticipate ci doar alegeri partiale. Ca atare, vor avea loc alegeri pentru ocuparea tuturor locurilor vacante pe perioada ramasa din mandatul fostilor parlamentari, iar in toamna lui 2016 vor avea loc alegeri la termen pentru un nou Parlament, pentru urmatorii patru ani.
Cum argumentez afirmatia de mai sus! Nu se vorbeste nimic in legea fundamentala despre o demisie in masa a parlamentarilor. Se vorbeste insa de mandatul fiecarui parlamentar in articolul 63, de unde mai putem intelege inca o chestie interesanta – un nou Parlament, adica unul cu mandat intreg de patru ani, poate fi ales doar dupa dizolvarea vechiului Parlament sau dupa expirarea mandatului acestuia. Nu se vorbeste nimic de demisii.
Concluzie. Parlamentul Romaniei nu poate fi dizolvat decat de Presedintele Romaniei dar numai in termen de minim 60 de zile de la inaintarea primei propuneri de investire a Guvernului si daca parlamentarii refuza cel putin doua solicitari prezidentiale de investitura a Guvernului.
Asadar, Parlamentul nu poate fi dizolvat pana la finalul anului 2015 sub nici o forma!