Cum se prepară ceaiul verde şi care sunt beneficiile acestuia
Ceaiul verde este unul dintre cele mai consumate ceaiuri de către cei care caută soluţii miraculoase pentru a slăbi sau pentru a îşi menţine silueta.
Poate face oare o cană de ceai verde miracole!?
E greu de spus însă putem spune cu certitudine că e o licoare care ne face plăcere să o bem.
Specialiştii susţin că dacă consumăm regulat ceai verde, fără a face exces, putem avea o serie de beneficii.
Chiar dacă unele sunt demonstrate ştiinţific iar alte se află încă la stadiu de speculaţii, le voi trece pe toate în revistă, sau cel puţin o mare parte din ele.
Beneficiile ceaiului verde
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului verde este că acesta produce o căldură suplimentară corpului şi îl ajută astfel să ardă grăsimile mai uşor.
Acest lucru se datorează conţinutului ridicat de polifenoli. La fel de cunoscut e faptul că ceaiul verde ajută la detoxifierea organismului.
Dacă cele două beneficii amintite mai sus sunt cele mai cunoscute, mai există o serie impresionantă de alte avantaje oferite de ceaiul verde.
Luptă împotriva cancerului. Datorită antioxidanţilor puternici, ceaiul verde ajută organismul să lupte împotriva cancerului de prostată, pulmonar sau de piele. E foarte important să consumăm pe lângă o cană de cei, înainte sau după, un fruct pentru a procura vitamina C, pentru ca antioxidanţii să fie absorbiţi mai bine.
De asemenea, ceaiul mai conţine o substanţă numită epigallocatechin gallate ce ajută în lupta organismului contra celulelor canceroase fără a afecta ţesuturile vecine. Acestă substanţă mai ajută şi la moderarea pierderilor de energie pe parcursul zilei astfel încât vă veţi simţi „fresh” o perioadă cât mai lungă.
Starea de „prospeţime” nu doar că este menţinută ci şi stimulată. Ceaiul verde conţine cofeină iar efectul consumării lui se simte o perioadă mai îndelungată decât cel generat de consumul de cafea. Tot prin conţinutul de cafeină este inhibată pofta de mâncare astfel încât ne putem abţine mai uşor de la gustări.
Luptă împotriva bolilor de inimă reducând riscul de apariţie a accidentelor vasculare cerebrale sau a infarctelor. Ajută de asemenea la corectarea hipertensiunii arteriale sau la reducerea colesterolului.
Cercetătorii australienii au susţinut primii că ceaiul verde, prin conţinutul ridicat de tanin, face ca tensiunea sistolică şi cea diastolică să cedeze. Pentru acest lucru e nevoie să beţi cam trei căni pe zi.
Personal consider că cele trei căni ar trebui băute la intervale de timp şi nu toate odată. De asemenea, după o perioadă îndelungată în care consumaţi ceaiul verde ar trebuie să luaţi o pauză de câteva zile.
Ceaiul verde mai previne artrita şi combate alergiile, iar acest lucru se datorează cantităţii mare de epigallocatechin gallate ce mai este cunoscută şi sub denumirea EGCG.
Datorită faptului că are numeroşi antioxidanţi, ceaiul verde ajută la împiedicarea unei îmbătrâniri rapide. Ştim cu toţii că una dintre cauzele îmbătrânirii o constituie radicalii liberi. Ceaiul este o sursă importantă de polifenoli ce acţionează împotriva acestora.
Deşi nu este demonstrat ştiinţific, s-a observat că persoanele ce consumă zilnic ceai verde au un sistem imunitar mai puternic.
Ceaiul verde este, de asemenea, un aliat important în menţinerea unei igiene orale prin conţinutul de fluor ce are rolul de a preveni apariţia cariilor. Alături de fluor mai sunt şi alte substanţe care combat placa bacteriană şi înlătură mirosul neplăcut.
Cum se poate prepara ceaiul verde
Este foarte important să ştim cum să preparăm ceaiul verde pentru a îi păstra proprietăţile benefice dar şi pentru a îi menţine un gust plăcut. Nu e foarte complicat şi nu avem nevoie decât de frunze şi apă, eventual de îndulcitori sau lămâie, pentru un gust aparte.
Secretul constă în temperatura corectă a apei. Dacă vrem să preparăm ceaiul pentru a îl consuma în scurt timp, atunci trebuie să punem frunzele de ceai verde într-o apă cu temperatură de 60-70 de grade.
O temperatură mai mare ar putea să îi dea ceaiului un gust amar.
O temperatură mai mică nu va avea efectul dorit în sensul că nu va extrage toate proprietăţile dorite.
De asemenea, frunzele nu trebuiesc lăsate într-o astfel de temperatură mai mult de două minute. Cu timpul veţi reuşi să obţineţi un timp ideal pentru gustul dumneavoastră. Începeţi cu 40 de secunde!
Dacă vreţi să obţineţi o aromă mai puternică, atunci trebuie să lăsaţi frunzele de ceai verde într-o apă cu o temperatură mai scăzută, o perioadă mai lungă de timp.