Cum se stabileste clasamentul FIFA
Atunci cand echipa nationala de fotbal a Romaniei ajunsese pe locul sapte in lume, cu totii ne intrebam cum se realizeaza clasamentul FIFA. Si acum e greu de inteles cum o echipa care nu „functioneaza” decat in aparare poate ajunge atat de sus, depasind tari cu traditie si care aveau rezultate mai bune, castigand in fata unor echipe in forma si care au fost mai tot timpul in primele zece, nu doar conjunctural.
In acest moment, Belgia a urcat pe primul loc. Multi or sa se grabeasca sa spuna ca e doar o alta echipa ajunsa intamplator intr-o pozitie pe care nu o merita. Eu zic ca nu stiu ce spun si sunt in stare sa pariez ca la unul din urmatoarele doua turnee finale, Belgia va juca cu trofeul pe masa. Nici eu nu am curajul sa spun acum că il va castiga insa cred ca acest lucru e posibil.
Sa revenim la problema noastra si sa descoperim cum este facut clasamentul FIFA.
Acesta este facut cu ajutorul unui punctaj ce se obtine din adunarea mediilor de puncte din ultimii patru ani. Insa aceste medii se mai inmultesc cu un coeficient care difera pentru fiecare an.
Nu se au in vedere anii calendaristici ci anii matematici. Cand vorbim de ultimul an, ne referim practic la ultimele 12 luni.
Asadar, formula ar arata asa:
Punctaj final = medie ultimul an + (medie penultimul an x 0,5) + (medie antepenultimul an x 0,3) + (media celui mai vechi an x 0,2)
Acum, fiecare meci primeste un numar de puncte dupa o alta formula – P=RxIxVxC unde R e rezultatul meciului, I este importanta meciului, V este valoarea adversarului si C este confederatia din care face parte adversarul.
Pentru victorie, echipele primesc 3 puncte iar pentru egal primesc un punct. In cazul in care meciul este decis la penalty-uri, invingatoarea primeste 2 puncte iar invinsa 1 punct.
Legat de importanta meciurilor, cele amicale primesc 1 punct. Meciurile din preliminariile continentale primesc 2,5 puncte, cele de la turneele finale continentale, 3 puncte, iar cele de la Campionatul Mondial, 4 puncte.
Valoarea adversarului este rezultatul scaderii pozitiei actuale in ierarhia FIFA dintr-un numar fix, 200. Exceptie face liderul care ramane cu 200 de puncte si tarile clasate sub locul 150 care primesc valoarea 50.
De exemplu, Romania ocupa astazi locul 14 si ca atare are valoarea 186, adica 200-14.
Confederatiile au urmatoarele puncte: CONMEBOL -1, UEFA – 0,99, iar restul 0,85.