De ce este indicată dieta mediteraneană pentru a avea un stil de viață sănătos
Cred că știm cu toții cum arată mâncarea mediteraneană, chiar dacă doar vizual. Am observat cu toții cât de colorată și diversă e, astfel încât cei care nu au gustat-o e firesc să se întrebe dacă e doar o strategie de marketing a celor din turism sau chiar e sănătoasă.
Ne putem da seama ușor dacă e sau nu sănătoasă pe cât se spune doar dacă ne uităm la ingredientele folosite.
O mâncare tipic mediteraneană conține foarte multe legume și fructe. Lângă acestea vin fasolea, cerealele, pastele și orezul. Nu trebuie să uităm fructele de mare, peștele, carnea albă și lactatele.
La o primă privire ne putem da seama că dacă știm să combinăm aceste alimente ne îndreptăm către o hrană ideală. Unul dintre aspectele cheie ale acestora este aportul de grăsimi naturale sănătoase.
Spre deosebire de români, cei care trăiesc în zona mediteraneană folosesc mai mult uleiul de măsline decât cel de floarea soarelui.
Beneficiile dietei mediteraneene asupra sănătații:
- scade riscul de apariție a diabetului de tip II;
- scade riscul de hipertensiune arterială;
- nivelul colesterolului este aproape mereu reglat;
- scade riscul apariției bolilor de inimă.
Lucrurile enumerate mai sus sunt certificate de doctori astfel încât e greu să fie contestate prin argumente științifice.
Majoritatea cercetătorilor susțin că cei care au o dietă mediteraneană își cresc durata de viață însă asupra acestui lucru mai sunt multe de clarificat.