De ce nu se poate uni Romania cu Republica Moldova

0 Shares

Una dintre temele principale ale unor candidati pentru cea mai inalta functie in stat este unirea dintre Romania si Republica Moldova. Mie nu mi se pare decat o gogoasa electorala ce ne e aruncata de o clasa politica ce ne subestimeaza, de prea mult timp.

Unirea dintre cele doua state in mandatul viitorului presedinte e imposibila, din mai multe motive.

1) Romanii trebuie sa doreasca acest lucru. Eu unul nu sunt foarte convins ca dorim acest lucru si nu inteleg cum au ajuns politicienii la concluzia ca ne-am dori asta. Din punct de vedere juridic, dorinta noastra de a ne uni trebuie validata printr-un referendum.

2) Moldovenii trebuie sa doreasca si ei acest lucru. E nevoie de un alt referendum al carui rezultat, ma tem ca e foarte greu de anticipat.

In teorie, acestea ar fi singurele conditii pentru realizarea unirii. In practica lucrurile sunt mult mai complicate. In calculele noastre intervin UE, NATO si Rusia.

Daca s-ar realiza unirea, ireversibil, intrarea noastra in spatiul Schengen s-ar amana pentru o perioada nelimitata, avand in vedere situatia conflictuala si nesigura a Moldovei, la gradinta de est.

Apoi, Rusia s-ar opune in orice scenariu posibil. De ce ? Pentru ca zona tampon dintre ea si NATO s-ar reduce considerabil, dar si pentru ca unirea ar avea un impact major asupra relatiilor economice cu UE si Spatiul Economic European.

Cat despre pozitia UE, aceasta ar putea fi diferita in functie de momentul ales. Daca s-ar dori unirea in timp ce Moldova se afla in afara comunitatii europene, anticipez opunerea. Daca problema unirii s-ar pune dupa integrarea vecinilor nostrii in UE, lucrurile sunt discutabile.

Pozitia Organizatiei Nord-Atlantice, in contextul conflictelor inghetate din jurul Marii Negre, dar si al nesigurantei din Ucraina, este si ea una sub semnul intrebarii.

Avand in vedere toate aceste lucruri, unirea Romaniei cu Moldova in mandatul viitorului presedinte nu e decat o utopie.

FOTO: publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *