De ce sarbatorim Ziua Muncii pe 1 mai si ce simbolizeaza aceasta
In Romania, Ziua Internationala a Muncii a fost bagatelizata foarte mult timp dupa Revolutia din 1989 pentru ca a fost asociata cu vechiul regim. Astazi, este una dintre cele mai asteptate sarbatori dar nu pentru ceea ce inseamna ea ci pentru ca in principiu incepe sezonul estival.
Ziua Muncii nu are nici o legatura cu comunismul si nu trebuie asociata cu acesta. Este o sarbatoare care isi trage originea din capitalism. Regimul comunist nu a interzis-o ci a „confiscat-o”, adica a transformat-o in cu totul altceva. Pana la Revolutie, in Romania, de 1 Mai se aducea un elogiu muncii.
Ce se sarbatoreste de 1 Mai!? Este gresit sa consideram ca prin sarbatoarea de 1 Mai se aduce un elogiu muncii. La nivel international, de 1 Mai se cinsteste curajul muncitorilor de a cere reducerea numarului orelor de munca.
De ce sarbatorim Ziua Muncii pe 1 Mai!? Ziua Muncii se sarbatoreste in peste 80 de tari la nivel mondial. Cele mai multe au ales sa faca acest lucru pe 1 mai insa exista si state care au ales sa sarbatoreasca in alta zi a anului.
S-a ales ziua de 1 mai pentru ca in aceasta zi a anului 1886, peste 300.000 de muncitori din Statele Unite ale Americii au iesit in strada sa ceara reducerea numarului orelor de munca la opt pe zi. Cei mai multi dintre acestia s-au adunat in Chicago, unde au protestat aproximativ 90.000 de oameni.
Trei zile mai tarziu, acestia s-au adunat din nou in Chicago insa lucrurile au escaladat si politia a intervenit in forta, existant mai multi morti si raniti.
In 1889, la primul Congres al Internationalei a II-a intrunit la Paris, in care a fost marcat centenarul Revolutiei Franceze (1789) si al Expozitiei Universale, Raymond Lavigne a facut propunerea ca, in 1890, sa fie organizate demonstratii internationale, in memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Astfel, ziua de 1 Mai a devenit Ziua Internationala a Muncii, fiind recunoscuta ca un eveniment anual la Congresul Internationalei a II-a din 1891.