Desertul Atacama, cel mai uscat loc de pe Pamant
Desertul Atacama este considerat cel mai uscat loc de pe Pamant. Paradoxul face ca sa fie si unul dintre deserturile foarte apropiate de ocean deoarece se afla pe coasta vestica a Americii de Sud si teoretic ar trebui sa existe precipitatii abundente.
Unde se afla Atacama. Cel mai arid desert din lume este plasat pe coasta chiliana a Pacificului, in nordul statului Chile, la 800 de kilometri de Santiago de Chile. Acesta este delimitat in vest de lantul muntos Domeyko, iar la est de Muntii Anzii.
Desi Pacificul e la doar cativa kilometri de Atacama, crestele muntilor amintiti impiedica norii sa ajunga aici, existand zone in care nu a plouat niciodata de cand se fac masuratori meteorologice.
Ce suprafata are desertul Atacama. Suprafata desertului depaseste cu putin 100.000 de kilometri patrati si are forma unei benzi cu o lungime de aproximativ 1.000 de kilometri. Cea mai mare suprafata a desertului este acoperita de teren pietruit, lacuri saline, nisip si lava felsica.
In Atacama traiesc oameni. Desi pare paradoxal, in Atacama traiesc aproximativ un milion de oameni, inghesuiti in general in orasele de coasta, in asezarile miniere, in satele de pescari sau in orasele-oaza. O parte dintre acestia se ocupa de turism deoarece desertul atrage anual foarte multi vizitatori.
In nord fermierii se incapataneaza sa cultive maslini, castraveti si rosii, folosind aspersoare ce exploateaza firavele resurse de apa. In zona altiplano urmasii indigenilor precolumbieni cresc lame si alpaca.
Cele mai importante orase din Atacama. Arica, Iquique si Antofagasta sunt cele mai importante orase din Atacama. Aici turismul a inflorit existand cinematografe, centre comerciale, locuri de relaxare etc. Apa de baut este adusa de cele mai multe ori prin conducte din Anzi. Antofagasta este considerat cel mai mare port pentru cupru din lume. Populatia lui a ajuns la aproximativ 300.000 de locuitori.
Specificul desertului Atacama. Se spune ca Atacama este unul dintre cele mai putin poluate locuri de pe Pamant deoarece aici nu exista industrie si nici un numar foarte mare de masini. Caracteristic pentru acest loc este cerul, extrem de limpede pe intreaga perioada a anului.
Faptul ca exista un cer curat a atras numeroase echipe de cercetatori care il observa. Aici nu exista poluare luminoasa ori interferente de radio, astfel ca pe varfurile Atacamei avem numeroase observatoare astronomice precum La Silla Observatory sau Paranal Observatory.
Peisajul Atacamei se aseamana uimitor cu cel al planetei Marte astfel incat aici vin multe echipe de filmare pentru a turna filme importante. In anumite zone, datorita sarii, peisajul se aseamana cu cel de pe Luna.