
Drepturile consumatorilor de gaze
Incepand cu 1 octombrie 2016, consumatorii de gaze din Romania, adica cei racordati la o retea publica, au noi drepturi potrivit ordinului ANRE privind aprobarea Standardului de performanta.
Distribuitorii de gaze vor avea noi obligatii, iar consumatorii vor avea dreptul de a primi despagubiri atunci cand aceste obligatii sunt incalcate.
Orice persoana care indeplineste conditiile racordarii la gaze poate face o cerere catre distribuitori, iar acestia trebuie sa ii inmaneze contractul si alte documente necesare in termen de 10 zile.
Daca acest termen nu este respectat, solicitantul are dreptul la o suma fixa de 20 de lei, la care se adauga cate 5 lei pentru fiecare zi de intarzieri, incepand cu a 13-a zi de la trimiterea cererii, dar nu mai mult de 60 de zile de intarziere.
Oprirea sau limitarea neplanificata a gazului
Atunci cand distributia gazului nu mai ajunge pana la beneficiari din cauza unor defectiuni, distribuitorii au obligatia de a ii informa pe acestia cu privire la defectiune si cu momentul la care distributia gazului va fi reluata.
Informarea trebuie sa se faca in termen de 12 ore de la incetarea distribuirii gazului.
Daca se estimeaza eronat data reluarii distribuirii gazului, distribuitorii trebuie sa faca o noua informare similara primei, in care trebuie sa precizeze motivul nereluarii distribuirii gazului si momentul in care acesta va fi reluat.
In cazul in care sunt afectate mai putin de 100 de persoane, distribuitorii de gaze au obligatia de a ii informa pe acestia prin lipirea unor anunturi la limita de proprietate a acestora.
Cand numarul celor afectati este mai mare de 100, distribuitorii sunt obligati sa informeze populatia prin mijloace de informare in masa.
Daca nu sunt respectate aceste obligatii, cei afectati au dreptul sa solicite o suma fixa de 100 de lei, la care se adauga cate 2 lei pentru fiecare ora de intarziere, incepand cu a 13-a.
Reducerea presiunii la gaze
In contractul de distributie a gazului sau in avizul de racordare este prevazuta o anumita presiune a gazelor. Daca aceasta nu este respectata, cei afectati au dreptul de a formula o sesizare.
Cei de la gaze trebuie sa verifice la fata locului in maxim 5 zile de la primirea solicitarii si sa raspunda solicitarilor sau sesizarilor in maxim 15 zile.
Distribuitorii sunt obligati ca in maxim 3 zile sa ii notifice pe solicitanti de locul, data si ora la care urmeaza sa se faca verificarile.
Pentru intarzierea efectuarii oricareia dintre aceste obligatii, solicitantii au dreptul la o despagubire fixa de 20 de lei, la care se adauga cate 5 lei pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.
ATENTIE: Fiind vorba de 3 obligatii, la un moment dat se poate ajunge la o despagubire fixa de 60 de lei, plus cate 15 lei pentru fiecare zi de intarziere.
Gaze inferioare calitativ
Distribuitorii de gaze au obligatia sa raspunda sesizarilor legate de calitatea gazelor in maxim 15 zile de la inregistrarea acestora.
In caz contrar vor trebui sa plateasca solicitantilor o suma fixa de 20 de lei, la care se adauga 5 lei pentru fiecare zi de intarziere.
Alte obligatii
Distribuitorii de gaze au si alte obligatii, iar in cazul nerespectarii acestora consumatorii au dreptul la despagubirii pe modelul de mai sus – o suma fixa plus o suma pentru fiecare ora sau zi de intarziere.
Au fost impuse obligatii pentru:
- nereguli la contoar;
- accesul la sistemul de distributie a gazelor naturale;
- racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale;
- refacerea terenurilor sau a bunurilor afectate de lucrari la reteaua de gaze;
- realizarea obligatiei de plata a compensatiilor;
- inregistrarea sesizarilor sau reclamatiilor privind regimul de distributia a gazelor etc.