![Este oare avocado un fruct miraculos în dietele de slăbit!?](https://proagora.net/wp-content/uploads/2021/01/avocado-fructe-sanatoase-.jpg)
Este oare avocado un fruct miraculos în dietele de slăbit!?
Trăim într-un ritm alert şi de foarte puţine ori avem timp să ne preparăm mâncare astfel încât luăm în greutate prin faptul că mâncăm repede şi de multe ori preparate grase sau neechilibrate caloric.
Căutăm astfel reţete miraculoase de slăbit, punându-ne de multe ori sănătatea în pericol.
Mai nou, avocado este văzut ca un fruct miraculos, care ne ajută să slăbim într-un timp record. Este oare aşa!?
Teoretic este adevărat în sensul că dacă este consumat cum trebuie acesta ne ajută să slăbim însă este greşit să considerăm că orice am face nu ne poate îngrăşa.
Consumat în cantităţi iraţionale ne poate aduce kilograme în plus deoarece conţine numeroase calorii. Nu este nici pe departe cel mai slab fruct în calorii. Ne întrebăm atunci de ce din ce în ce mai mulţi nutriţionişti ni-l recomandă.
Răspunsul ar fi că acesta conţine multe fibre şi grăsimi mononesaturate care duc la o saţietate indusă. Cu alte cuvinte, consumând avocado nu vom simţi foarte des nevoia de a mânca. Mâncând mai puţin şi mai rar ajungem să slăbim.
Cu toate acestea, daca ignorăm caloriile din avocado şi mâncăm pe lângă acesta alte mâncăruri bogate în calorii creşte riscul de îngrăşare, pot apărea afecţiunile hepatice prin îngrăşarea ficatului sau poate creşte riscul hemoragic, din cauza aportului ridicat de vitamina E.
Cât de des trebuie consumat avocado pentru a slăbi şi pentru a nu apărea efectele negative!?
Din ce în ce mai multe studii de specialitate arată faptul că doar undeva la 5% dintre calorii ar trebui să vină din surse de acizi graşi saturaţi, cum ar fi brânza, carnea, ouăle. Restul ar trebui să vină din surse de acizi graşi mononesaturaţi cum este avocado.
Ca atare am putea spune că dacă se evită carnea sau alte surse de acizi graşi se poate consuma cât mai mult avocado.
În realitatea lucrurile nu stau aşa pentru că organismul nostru are nevoie de o dietă echilibrată, iar respectarea procentului de 5% de calorii din acizi graşi saturaţi este aproape imposibil de respectat de un om cu o dietă normală.
Majoritatea nutriţioniştilor care cred în efectele benefice ale acestui fruct consideră că un om sănătos poate consuma şi ar trebui să consume un fruct pe zi, sub diferite forme şi alături de o dietă echilibrată.
Fructul se poate consuma sub formă de piure, într-o salată, omletă, sos guacamole etc.
Beneficiile consumului de avocado
Dacă este consumat responsabil, fructul de avocado aduce o serie de beneficii organismului uman.
Acesta este o sursă bogată de acizi graşi esenţiali însă beneficiile rezultă dintr-o serie de alte proprietăţi nutriţionale.
Cercetătorii au descoperit că fructul are proprietăţi benefice în combaterea bolilor cardiovasculare, ajutând la controlul greutăţii şi la îmbunătăţirea abilităţii organismului de a absorbi nutrienţii din hrană.
Practic consumând avocado ajutăm corpul să transforme hrana în energie şi astfel că aceasta nu se mai transformă în depozite ce duc la creşterea în greutate.
Fructul de avocado este recomandat în special celor care au o dietă săracă în proteine. Proteinele pot fi luate din avocado, împreună cu alţi 20 de nutrienţi esenţiali precum fibrele, potasiul, vitamina E, acidul folic etc. Un fruct de avocado conţine aproximativ 22,5 grame de grăsimi dintre care peste 60% sunt mononesaturate, benefice sănătăţii.
Pe lângă lupta împotriva bolilor cardiovasculare, fructul de avocado previne declanşarea unor anumitor tipuri de cancer deoarece are proprietăţi antioxidante. Avocado protejează şi ficatul împotriva cirozei sau a hepatitei virale.
Avocado ajută la creşterea nivelului de colesterol bun şi la diminuarea celui rău. Numărul de trigliceride din sânge este şi el diminuat astfel încât este recomandat bolnavilor de diabet însă numai după recomandarea doctorului.
Trebuie reţinut faptul că avocado, spre deosebire de alte fructe, are un conţinut redus de fructoză şi reglează nivelul de glicemie.
S-a constatat de asemenea că dacă se consumă avocado are loc o îmbunătăţire a vederii deoarece fructul conţine luteină. În plus, ajută corpul să extragă mai bine din hrană nutrienţii benefici vederii şi sănătăţii pielii.
Fiind o sursă bogată de vitamina E, avocado ajută la prevenirea unor boli de memorie. Vitamina E are rolul de a neutraliza radicalii liberi ce distrug celulele creierului.
Avocado este un fruct ce conţine multe fibre, dintre care trei sferturi sunt insolubile. Acest lucru menţine sănătatea sistemului digestiv, curăţând colonul şi prevenind cancerul colorectal sau constipaţia. Fibrele solubile, aflate în proporţie de un sfert, reglează apetitul, inducând senzaţia de saţietate, ce ne poate ajuta să rezistăm mai bine tentaţiei de a mânca mult şi des.
Lista beneficiilor este mult mai mare însă după cum am scris la începutul articolului cheia o reprezintă consumul cumpătat a fructului de avocado. Dacă consumăm doar avocado este foarte posibil să nu beneficiem de calităţile lui. Nu trebuie uitat că avocado este un fruct complex dar nu conţine toţi nutrienţii de care organismul are nevoie astfel încât avem nevoie în continuare de o dietă echilibrată.