Esti viitoare mamica? Iata cele mai utile sfaturi pentru o sarcina sanatoasa si usoara
Recent ai aflat ca urmeaza sa fii mamica? Esti pentru prima oara insarcinata si nu stii ce sfaturi sunt bune pentru TINE si BEBELUSUL? Este esential sa iti asculti instinctul matern si sa te bazezi pe ceea ce simti si stii, in urma unei informari complete si corecte. Cu toate acestea, exista situatii in care nu stii de unde sa iei informatia potrivita, si ai nevoie de o indrumare sigura. Recomandat este sa faci o studiere atenta pe internet, din cat mai multe surse, pentru a vedea, nu doar daca poti avea incredere in informatiile regasite, ci si daca acestea se aplica in cazul tau. VITAL este sa te bazezi pe doctorul care va are sub supraveghere pe tine si micutul tau, insa daca vrei sa studiezi si singura, aceasta este cea mai buna metoda.
Precum fiecare persoana este unica, asemenea sunt si situatiile medicale. De aceea, cel mai indicat lucru este sa iti gasesti o echipa medicala foarte buna, care sa se ocupe de tine pe timpul sarcinii, de preferat si in momentul nasterii, dar si dupa. Totodata, aceasta va avea un rol important si in viitorul copilului tau, deoarece daca ai ales sa apelezi la o banca de celule stem, precum Baby Stem, echipa responsabila de tine si bebelusul tau va avea datoria de a utiliza kit-ul special de recoltare al acestora. Ea va cunoaste astfel, intregul vostru trecut medical (al tau si al copilasului tau), nu doar de pe o foaie, ci din experientele in care v-a fost alaturi.
Cum poti avea grija de tine cel mai bine?
Un aspect de care trebuie sa tii cont este faptul ca nu iti poti ajuta si proteja copilul, daca tu nu esti sanatoasa. De aceea, este foarte important sa gasesti un doctor foarte bun, nu doar din punct de vedere medical, ci care sa te poata sustine moral si emotional, oferindu-ti toata atentia de care ai nevoie. Totodata, in urma sfaturilor oferite de catre acesta, sunt necesare analize periodice, pentru a se stabili atat starea de sanatate a copilului, cat si a ta. Nu ezita sau amana o astfel de programare, deoarece poate sa fie vitala. Transformarile corporale, hormonale si psihologice care se produc in cele 9 luni de sarcina, pot produce o serie intreaga de modificari, in functie de metabolism, de la aproximativ, o saptamana la alta.
Multe mamici prezinta umflaturi, dureri de spate si de sani, dureri musculare ori la nivelul dintilor sau o gingiilor. Una dintre cele mai dificile situatii, este durerea de masea la sarcina, aceasta fiind de cele mai multe ori datorita schimbarilor hormonale si a cresterii fluxului de sange. Acest disconfort, poate insa sa fie diminuat, prin:
- Consultarea medicului care se ocupa de evolutia sarcinii, dar si a unui medic dentist, pentru ca impreuna sa stabileasca cel mai bun tratament;
- Folosirea unei periute de dinti cu peri mai moi;
- Evitarea produselor care declanseaza durerile, precum alimentele si lichidele fierbinti sau foarte reci;
- Reducerea consumului de dulciuri.
Importanta mediului inconjurator
Pe durata sarcinii se pune foarte mult accent pe sanatatea mamei, pe alimentatia sa si raportul dintre elementele pozitive si cele negative din mediul sau inconjurator. Studii din toata lumea demonstreaza faptul ca ambientul in care mama a locuit sau a lucrat, poate influenta foarte mult atat sarcina, cat si dezvoltarea si personalitatea copilului. Factori la fel de importanti sunt si muzica, nivelul de zgomot (inclusiv sunetele foarte puternice, constante), energia si atmosfera din jurul pantecului, dar si cantitatea de odihna si miscare (inclusiv sport), pot fi benefice sau nu, mamei si copilului.
De aceea, este foarte important sa nu ai in vedere doar bunastarea corpului si a rezultatelor analizelor medicale, ci si mediul inconjurator, nivelul de stres si oboseala, care au un rol esential atat pentru buna evolutie a sarcinii, cat si pentru dezvoltarea ulterioara a copilului. Ele pot afecta echilibrul sau emotional, dar si nivelul de rabdare, crestere si capacitatea de concentrare.
Ai grija de trupul si mintea ta, accorda-ti timpul necesar pentru a afla informatiile si sfaturile utile, aplicabile, pentru situatia in care sunteti tu si bebelusul tau. Nu te grabi atunci cand iei o decizie, si ai in vedere toate aspectele, din mai multe puncte de vedere.