Etapele procesului civil. Etapa judecatii in prima instanta
In mod eronat se considera ca procesul civil dureaza de la primul termen pana la momentul in care instanta da hotararea judecatoreasca. In realitate, procesul civil dureaza de la inregistrarea cererii de chemare in judecata la registratura pana la executarea hotararii definitive.
Asadar, procesul va dura pana cand cel care cade in pretentii isi achita obligatiile fata de cel care castiga procesul. Pentru o singura speta nu poate exista decat un proces.
Nu putem spune ca judecata in prima instanta, judecata in caile de atac si executarea silita sunt trei procese diferite. Toate fac parte dintr-un singur proces atunci cand vorbim de o singura speta.
Pentru ca intr-un sigur articol nu putem trata toate aceste etape ale procesului civil, in randurile de mai jos vom aborda doar judecata in prima instanta. Judecata in caile de atac respecta in linii mari cam acelasi parcurs.
Etapele judecatii in prima instanta
Reclamantul trebuie sa formuleze cererea de chemare in judecata cu mentiunile din Codul de procedura civila. Aceasta trebuie depusa la registratura instantei si apoi este pusa pe rol, prin alegerea aleatorie a judecatorilor.
Urmeaza apoi mai multe faze: etapa scrisa, etapa cercetarii procesului, etapa dezbaterilor in fond, etapa deliberarii si etapa pronuntarii hotararii judecatoresti.
Etapa scrisa. In aceasta etapa partile iau cunostinta de pretentiile celorlalti. Toata etapa se desfasoara inainte de a se stabili primul termen de judecata si fara prezenta partilor in fata instantei.
Inainte de a ii fi comunicata paratului, cererea de chemare in judecata trece printr-un filtru al instantei care se numeste „regularizarea cererii”. In eventualitatea in care e nevoie, judecatorul ii impune reclamantului sa isi modifice sau completeze cererea de chemare in judecata potrivit dispozitiilor legale.
Cuprinsul cererii se regaseste in articolul 194 din Codul de procedura civila. Daca acestea nu sunt respectate, reclamantul primeste un termen pentru a remedia lipsurile. Dupa ce se depaseste etapa regularizarii cererii, pretentiile reclamantului ii sunt comunicate paratului care primeste termen sa formuleze intampinarea sau cererea reconventionala.
Prin intampinare, paratul nu face decat sa se apere fata de pretentiile reclamantului. Prin cererea reconventionala, paratul nu doar ca se apara dar si „ataca”, adica emite pretentii proprii. De regula, intampinarea este obligatorie. Cererea reconventionala poate fi depusa de parat doar daca acesta doreste, in toate cazurile.
Urmeaza apoi primul termen de judecata, fixat de instanta. Acesta este momentul care pune capat etapei scrise si declanseaza etapa cercetarii.
Cercetarea procesului. Dupa cum am spus, aceasta este declansata de primul termen de judecata. Aceasta etapa este reglementata in articolele 237-388 din Codul de procedura civila si se desfasoara in camera de consiliu, nu in sedinta publica.
In cazurile simple, etapa cercetarii se poate desfasura doar intr-un singur termen de judecata. De regula aceasta are loc in mai multe termene.
Instanta va examina fiecare pretentie in parte, va constata care dintre pretentii sunt recunoscute si care sunt contestate, va incuviinta probele solicitate de parti si va face toate celelalte acte prevazute de lege.
Etapa dezbaterii in fond. Incepe atunci cand judecatorul declara inchisa etapa cercetarii judecatoresti. Aceasta etapa, spre deosebire de cele anterioare, se desfasoara, de regula, in sedinta publica.
Etapa deliberarii. Are loc in sedinta secreta si se desfasoara imediat dupa inchiderea dezbaterilor. Judecatorii practic incearca sa stabileasca solutia pe care o vor da in speta judecata.
Etapa pronuntarii hotararii. Dupa deliberare, presedintele completului de judecata, de regula, pronunta in sedinta hotararea care a fost luata. Motivarea hotararii poate fi publicata in alta zi.