Evora, un oraș muzeu aflat la capătul Europei
Când spunem Portugalia, ne gândim la o ţară însorită, plină de istorie, şi care are suprafeţe întinse de viţă de vie pentru că anumite vinuri şi-au câştigat o reputaţie mondială. Oraşul Evora are câte puţin din toate, ceea ce face din el o destinaţie de luat în calcul atunci când vrem să gustăm din romantismul portughez.
Spre deosebire de celelalte oraşe mari din alte ţări latine, precum Franţa, Italia sau Spania, unde predomină arhitectura gotică, aici barocul se simte la el acasă, chiar dacă unele clădiri nu sunt restaurate deplin şi încă se mai vede influenţa timpului asupra lor. A intrat de curând în Patrimoniul Mondial UNESCO şi este unul dintre puţinele oraşe din lume cu statut de muzeu.
Unde se află Evora
Evora este cel mai important oraş din regiunea Alentejo şi este situat la 140 de kilometri, la est, de capitala Lisabona.
Distanţa până la Oceanul Atlantic este oarecum asemănătoare. Urbea este ascunsă între nişte dealuri superbe pe care se cultivă viţa de vie.
Scurtă istorie a oraşului Evora
Originile oraşului se pierd în negura istoriei. La început a fost o mică aşezare a celtiberilor, a început să prindă contur în perioada romană, sub denumirea Liberalitas Julia, şi a cunoscut gloria începând cu secolul XV când a devenit reşedinţa favorită a regilor portughezi, atât pentru frumuseţea zonei dar şi pentru aşezarea strategică, relativ aproape de centrul ţării, pe dealuri şi departe de ocean.
În 1755, un puternic cutremur a devastat oraşul care ulterior a fost construit din temelii. Albul a fost adus la rang de artă, iar balcoanele forjate au început să ornamenteze clădirile.
Străzile au rămas înguste, iar modelul a fost importat de conquistadori în câteva oraşe din Brazilia care astăzi sunt o copie în miniatura a oraşului portughez.
În secolul XVII, arhitectul francez Nicolas de Langres a avut o contribuţie importantă în estetica urbei, care s-a păstrat până astăzi.
Oraşul a fost cucerit atât de romani cât şi de vizigoţi sau mauri. Aceştia au lăsat urme importante care se pot vedea şi astăzi.
Din prezenţa musulmană de aproape cinci secole nu a mai rămas decât cartierul La Mouraria din nord-estul oraşului, în care se află o uriaşă catedrală începută în 1186 şi terminată în secolul XIV.
Obiective turistice în Evora
Având în vedere numeroasele monumente istorice dar şi străzile superbe, cel mai indicat ar fi să vizitaţi oraşul pe jos şi să începeţi din Piaţa Giraldo, locul ideal pentru a îţi da întâlnire, a bea o cafea sau a sta pur şi simplu să schimbi impresii cu oameni cunoscuţi sau cu străini.
Praca do Giraldo se află în centrul oraşului. În centrul pieţei puteţi admira fântâna şi biserica Sao Antao din secolul al XVI-lea dar şi clădirile bogate în arcade. Această piaţă vă oferă posibilitatea de a vedea o bucată reprezentativă din arhitectura gotică şi barocă din Peninsula Iberică.
Catedrala Se este sediul religios al Portugaliei antice. Construită în 1280, catedrala este un omagiu adus cruciadelor creştine din nordul Africii şi se crede că a fost construită pe o moschee importantă, ca un act simbolic al victoriei cruciaţilor. Este dedicată Fecioarei Maria, iar lângă altar găsim o statuie a acesteia fiind gravidă.
Nume catedralei vine de Sedes Episcopales care în latină înseamnă „sediul episcopului”. Începând cu 1998 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Igreja Real de Sao Francisco, sau Catedrala din Evora, fost construită spre sfârşitul secolului 15 şi în secolul 16, în centrul oraşului, pe o veche biserica romanică ce data din 1226 . Design-ul arhitectural îi aparţine lui Martim Lourenco.
În jurul catedralei puteţi găsi o mulţime de icoane aurii sau picturi pe marmură. Langă ea puteţi găsi şi Capela Dos Ossos. De fapt, accesul se poate face direct din catedrală, printr-un arc de piatră mare.
Capela Dos Ossos este probabil unul dintre cele mai macabre obiective turistice din Portugalia şi cu siguranţă unul dintre cele mai vizitate din Evora.
În pereţii capelei se află mii de oase exhumate din mormintele oraşului, iar la intrare turiştii dau peste mesajul „Noi, oasele de aici, le aşteptăm pe ale tale.” Capela are o lungime de 19 metri şi o laţime de 11 metri.
Aceasta nu a fost construită pentru a şoca sau în scop turistic ci datorită unei necesităţi. În secolul XVI, capacitatea mormintelor era depăşită şi s-a luat decizia ca oasele din 42 de cimitire monahale să fie găzduite mai aproape de Dumnezeu, chiar dacă într-un mod „incomod”.
Muzeul Evora se găseşte în vechiul Paco Episcopal. A fost inaugurat în 1915 însă are o istorie mai veche. Iniţial, Arhiepiscopul de Evora a fondat o bibliotecă publică în 1804 în care a introdus şi colecţiile sale de artă şi arheologie. În 1839 a fost preluată de stat şi după Declaraţia de Independenţă a fost deschisă ca muzeu public.
Pe măsură ce muzeul creştea în colecţii, acesta a fost mutat de la o gazdă la alta. A fost mutat în Palacio Amaral dar după ce acesta a fost avariat serios, prin 1929, a fost mutat în Palatul Episcopal. Muzeul are în prezent în vitrinele sale peste 20 000 de piese, de la picturi la sculpturi sau artefacte.
Templul roman, Palacio dos Duques de Cadaval sau Igreja Sao Joao Evangelista sunt alte câteva obiective turistice pe care nu aveţi voie să le rataţi în Evora.
De unde ne facem cumpărăturile în Evora
Fiind un oraş muzeu, vă gândiţi că Evora nu are magazinele de lux ale milanezilor, genovezilor sau parizienilor. Aveţi parţial dreptate, dar până şi portughezii mănăncă, se îmbracă şi consumă lichide. Deci da, vă puteţi cumpăra souvenir-uri din oraş.
Avenida 5 este principala stradă comercială din Evora şi este foarte aproape de Praco do Giraldo. Din păcate, nu prea puteţi circula cu maşina pentru că este în mare parte pietonală. Alte străzi interesante sunt Rue Vasca da Gama şi Rua Candido dos Reis.
Evora Shopping este un mall în care vă puteţi satisface atât nevoia de cumpărături cât şi pe aceea de relaxare.