Fiscul va inapoia taxa de prima inmatriculare si va plati dobanzi

0 Shares

Incepand de ieri, proprietarii romani de autovehicule ce au fost nevoiti sa plateasca taxa auto de prima inmatriculare, sau cum s-a mai numit ea intre timp, vor putea sa isi recupereze sumele platite daca vor face o cerere la ANAF.

La sumele restituite se vor adauga si dobanzi insa in cazul contribuabilor cu datorii la stat va opera compensatia, adica se va stabili suma pe care trebuie sa o primeasca strict din inapoirea taxei de prima inmatriculare din care se vor scadea datoriile catre stat.

Din pacate, banii nu vor fi inapoiati toti odata ci in transe anuale de 20%, intinse pe cinci ani. Banii vor fi platiti de Trezoreria in contul proprietarului insa numai dupa retinerea darilor catre stat. Cu alte cuvinte, cei care au platit taxa de prima inmatriculare nu vor mai plati taxe cinci ani de zile.

Pentru a li se inapoia taxa de prima inmatriculare, proprietarii autovehiculelor trebuie sa faca o cerere la ANAF care va fi solutionata in termen de 45 de zile. Cererea trebuie depusa in termenul legal de prescriptie de 5 ani, calculat de la 1 ianuarie 2016, adica pana pe 31 decembrie 2020.

Fiscul poate sa ceara documente suplimentare pentru a putea solutiona anumite cereri iar daca acestea nu sunt depuse in termen de 60 de zile, atunci cererea va fi respinsa. Mai multe detalii puteti afla de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Decizia vine ca urmare a nenumaratelor procese pierdute de statul roman dar si ca urmare a declarari ilegale de catre Uniunea Europeana a taxei de prima inmatriculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *