Incendiul din Amazon. A fost autorizată intervenţia armatei

0 Shares

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a autorizat mobilizarea armatei în pădurea amazoniană pentru a lupta împotriva incendiilor, care au pornit în ultimele zile.

Acestea au loc anual în Brazilia, în sezonul secetos, din iulie până în octombrie, însă anul acesta au stabilit un record, cel puţin în ultimul deceniu, devenind un motiv de dispută internaţională, în contextul încălzirii globale.

Bazinul Amazon este crucial în reglarea încălzilrii globale. Pădurile absorb în fiecare an milioane de tone de emisii de carbon. Acestea găzduiesc peste trei milioane de specii de plante şi animale, fiind poate cel mai complex ecosistem de pe Terra.

Actuala criză se ramifică pe mai multe paliere. Putem vorbi inclusiv de o criză umanitară. În pădurile amazoniene trăiesc în jur de un milion de membri ai comunităţilor indigene.

Autorizarea intervenţiei armatei brazilene vine şi ca urmare a unei presiuni internaţionale. Macron l-a acuzat pe Bolsonaro că „a minţit” cu privire la angajamentele climatice şi a decis să se opună acodului de liber-schimb UE-Mercosur.

Donald Trump, care în trecut a tratat cu superficialitate Tratatul de la Paris, cu privire la lupta împotriva schimbărilor climatice, a scris pe Twitter ca a vorbit cu preşedintele Braziliei şi i-a transmis că Statele Unite ale Americii sunt pregătite să acorde ajutor dacă acesta va fi cerut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *