
Locuri sfinte în care femeile nu au voie să intre
Există o lungă serie de locuri sfinte în care femeile nu au voie să intre. Cel puțin unul dintre acestea se află în România.
Multe dintre acestea se afla sub protecția unor ”legi” dintre care cea mai cunoscută este Avatonul, care le interzice femeilor să calce pământul de pe Muntele Athos.
În același timp există și legende care spun că femeile care încalcă aceste reguli se îmbolnăvesc sau sunt ”pedepsite” sub diverse forme de către divinitate.
Nu avem argumente și nici nu dorim să combatem sau să încurajăm astfel de interdicții. Vrem doar să enumerăm câteva dintre aceste locuri.
Locuri ortodoxe în care femeile nu au acces
Muntele Athos sau Muntele Sfânt. Este considerat cel mai sfânt loc pentru ortodocsi. Locul a fost declarat sfânt în secolul IX prin decretul împăratului bizantin Vasile I Macedoneanul. Femeilor le-a fost interzis accesul în anul 970.
În momentul de față există un gard de sârmă care delimitează pământul sfânt și sunt puse panouri metalice cu mențiunea că accesul femeilor este interzis. Mai mult, pe Muntele Athos nu este permis accesul nici animalelor de sex feminin, cu excepția găinilor, pisicilor și păsărilor sălbatice.
Mănăstirea Frăsinei este singura mănăstire ortodoxă din România în care femeile nu au voie să intre.
Mănăstirea se află în comuna Muereasca din județul Vâlcea și a fost ridicată în 1710. Aici se respectă cu strictețe câteva reguli de secole. În lăcașul de cult nu se mănâncă niciodată carne, nu intră femeile și slujbele se țin de la miezul nopții până dimineața.
Mănăstirea Sfântul Visarion este un lăcaș de cult din Grecia, în localitatea Pyli. Este ridicată la o altitudine de 650 de metri, iar potrivit unor a fost clădită între anii 1527-1535.
Mănăstirea Sfântul Sava cel Sființit se află în Israel și se pare că a fost ridicată în 478. Femeile nu au acces decât la Turnul Femeilor.
În trecut această interdicție exista și la Mănăstirea Meteora din Grecia. În prezent aceasta este vizitată anual de aproximativ un milion de turiști, printre care și femei.
Interdicția privind accesul femeilor a fost înlăturată în 1948.